Reforma slovenského zdravotnictví české senátory přímo nadchla

4. 2. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Reforma zdravotnictví, jak ji včera v Bratislavě prezentoval šéf resortu Rudolf Zajac, doslova nadchla delegaci českých senátorů, i když jim ministr řekl, že proces změn "není bez chyb"...


BRATISLAVA -

Zdůraznil ale, že „pokud občan úmyslně nedodržuje zdravotní režim, měl by být postižitelný“, což se podle dosavadních zkušeností týká zejména neukázněných kuřáků, alkoholiků, ale i těch, kdo nepečují dostatečně o své zuby.

V případě, že pacient neabsolvuje preventivní prohlídky, hradí si pak léčbu sám. Zajac se chystá v krátké době do Prahy, kde se setká s ministryní zdravotnictví Miladou Emmerovou (ČSSD). „Máme úplně rozdílné pohledy na stejnou věc,“ přiznal senátorům.

Šéf delegace Přemysl Sobotka (ODS), který je profesí lékař, v Bratislavě prohlásil, že ve zdravotnictví SR svými reformními kroky předstihlo ČR.

„Jste pro nás určitým vzorem,“ řekl doslova. Senátorka Alena Gajdůšková (ČSSD) sice považuje slovenskou reformu za zajímavou, ale jak řekla Právu, sami slovenští občané nadšení pro změny nesdílejí.

Za návštěvu lékaře například platí 20 Sk a za jeden den hospitalizace 50 Sk.

REAKCE ČTENÁŘŮ:

uživatel: Jiří Fiedler, Fakultní nemocnice Plzeň

Neznám přesně změny ve slovenské reformě zdravotnictví, ale mohu jen podpořit nutnost spoluúčasti pacientů (minimálně alespoň platba pohotovostí, nedoporučených vyšetření u specialistů a poplatek za den hospitalizace). Částka může být i malá - pro někoho symbolická - ale i tak věřím, že je nejspolehlivějším faktorem regulace zbytečných výkonů a plateb. Pracuji jako lékař přes 20 let ve FN, poslední roky je okolo 90% návštěv o pohotovosti neindikovaných; je i velká část návštěv u specialistů třeba indikovaných, ale zbytečně duplicitních. Při téměř nenarůstajícím objemu peněz a pracovníků ve zdravotnickém systému to vede pouze k neustálému zvyšování kvantity výkonů, přičemž kvalita péče tomu často neodpovídá (ani nemůže),zdravotníci jsou vyčerpaní (zbytečně) a pacienti často i nespokojení (opět při uvážlivém přístupu všech zbytečně). Protože nevěřím administrativním regulacím, soudím, že třeba formální poplatek by nejlépe omezil nadbytečnou exploataci zdravotnických služeb a přispěl tak ke zvýšení jejich kvality a konečně i vyrovnanější platební bilanci.

uživatel: xy

No počkaj, zajac na slovenské vylomeniny v ČR!

Právo

Bratislavská inspirace

Slováci mění zdravotní systém

Rath orodoval na Slovensku za komory

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?