Regiony: Léčebnu v Humpolci budou provozovat Vysočinské nemocnice

26. 2. 2013 7:39
přidejte názor
Autor: Redakce
Léčebnu tuberkulózy a respiračních onemocnění v Humpolci na Pelhřimovsku bude provozovat soukromá společnost Vysočinské nemocnice. Léčebna zůstává majetkem města, Vysočinské nemocnice ji budou provozovat na základě nájemní smlouvy od 1. března. ČTK to řekl starosta Jiří Kučera (ODS).


„Vyřešili jsme tím letitý problém. Peníze za nájem půjdou na údržbu objektu,“ řekl Kučera. Léčebna je městskou příspěvkovou organizací. V průběhu loňského roku se razantně snížil počet pacientů, což společně se zpožděnými platbami od zdravotních pojišťoven způsobilo ke konci září propad příjmů přibližně o dva miliony korun.

„Podmínkou smlouvy se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou s platností pěti let je zachování lůžek pro pacienty s pneumologickými problémy. Je možné, že část lůžek bude transformována na následnou péči,“ řekl Kučera.

„V nejbližší době neplánujeme žádné změny. Všech 80 lůžek zůstane určeno pro léčbu tuberkulózy a respiračních onemocnění,“ řekla ČTK jednatelka společnosti Vysočinské nemocnice Eva Pešková. Případné změny jsou podle ní otázkou dalšího vývoje. Nejbližším úkolem bude léčebnu stabilizovat a zajistit naplnění její kapacity, dodala Pešková.

Na poklesu počtu pacientů, který byl jedním z hlavních důvodů finančních potíží léčebny, mohl mít podle Kučery vliv také celkový úbytek onemocnění dýchacích cest v zemi. „Podobných léčeben bylo v Česku 15 a zbylo jich sedm,“ uvedl Kučera. Na Vysočině byla léčebna respiračních onemocnění vedle Humpolce také na Buchtově kopci, kde působila jako součást nemocnice v Novém Městě na Moravě. Sanatorium bylo zrušeno kvůli nízkému počtu pacientů i špatnému technickému stavu budov ke konci roku 2011.

Humpolec měl podle Kučery zájem léčebnu udržet, město ale považovalo za nelogické, aby provozní ztráty pokrývalo ze svého rozpočtu. Zařízení podle starosty nemá jen místní charakter. Přímo z Humpolecka je tam maximálně pětina pacientů, ostatní jsou z celé země.

Součástí společnosti Vysočinské nemocnice jsou také léčebny dlouhodobě nemocných v Ledči-Háji a Humpolci s celkovou kapacitou přibližně dvou stovek lůžek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?