Rekonstrukce onkologického centra v ústecké nemocnici končí

6. 2. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
V ústecké Masarykově nemocnici končí rekonstrukce onkologického centra. Pacientům s rakovinou bude sloužit nový urychlovač určený k ozařování zhoubných nemocí. Další bude mít nemocnice v Chomutově.


Obě zařízení patří pod Krajskou zdravotní, jejímž akcionářem je Ústecký kraj. Novináře o koupi urychlovačů informoval hejtmanův náměstek Stanislav Rybák (ČSSD).

V onkologickém areálu V Podhájí začaly opravy loni na podzim. Objekt byl dlouhou dobu ve špatném stavu, vedení Krajské zdravotní zvažovalo i stavbu nového areálu. Investici za zhruba miliardu korun se nakonec rozhodlo odložit.

V Podhájí se dělaly opravy za provozu. Řemeslníci opravili okna, nové jsou toalety, vybavení pokojů a zázemí pro pacienty. „Ještě se dodělává vstup a nějaké další práce,“ řekl ČTK mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra. Rekonstrukce za několik desítek milionů korun skončí v březnu.

Staví se také za zhruba 50 milionů korun takzvaná kobka, což je stínicí přístavba pro urychlovač k současnému areálu. V Ústí byl doposud jen jeden urychlovač, pořídit druhý bylo jednou z podmínek ministerstva zdravotnictví pro to, aby si nemocnice udržela status komplexního onkologického centra. „Dodavatel přístroje už je vybrán, s instalací se čeká na dostavbu kobky,“ doplnil Vondra.

Dva lineární urychlovače mají v Chomutově, jeden má podle Rybáka dobu své životnosti za sebou. Krajská zdravotní proto nyní vyhlásila tendr na pořízení nového. Náklady jsou zhruba 72,5 milionu korun. Součástí zakázky je i dodání skeneru pro oddělení nukleární medicíny ústecké nemocnice. Celková odhadovaná cena zakázky je podle Věstníku veřejných zakázek 127,5 milionu korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?