Respiračních chorob přibylo

29. 10. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Epidemie chřipky dosud nezasáhla žádný kraj v ČR, ani žádnou evropskou zemi. Vyšší počty akutních respiračních onemocnění vyvolávají nechřipkové viry...


Epidemie chřipky nezasáhla podle hygieniků žádný kraj v ČR, ani žádnou evropskou zemi. Vyšší počty akutních respiračních onemocnění vyvolávají nechřipkové viry.

Východní Čechy - V Královéhradeckém kraji se nemocnost v uplynulém týdnu zvýšila o 17 procent (1668 nemocných na 100 000 obyvatel). Nejvyšší je u dětí předškolního věku (4559 případů na 100 000 obyvatel), následují školáci (2820 případů), věková kategorie v rozmezí 15-59 let (1180 případů) a senioři (619 případů).

Nejvíc stůňou děti

Vzestup počtu evidovaných akutních respiračních chorob oproti předcházejícímu období byl zaznamenán ve všech věkových kategoriích. Nejvyšší - o 32 procenta - u předškoláků a o 13 procent u dětí školního věku. V bilanci okresů Královéhradeckého kraje byla v uplynulém týdnu nejvyšší nemocnost na Trutnovsku a Jičínsku.

Podle epidemiologa Okresní hygienické stanice v Ústí nad Orlicí Pavla Slezáka zaznamenali v tomto okrese Pardubického kraje v posledním týdnu 1757 případů onemocnění akutními respiračními chorobami na 100 000 obyvatel, což je nárůst o 30 procent. Nejvíce stůňou děti do pěti let. Na Chrudimsku nemocnost v uplynulém týdnu poklesla o osm procent (1569 případů na 100 000 obyvatel), přičemž přibylo nemocných školáků.

Očkování před sezónou

Proti chřipce se začíná očkovat před epidemickou sezónou, tj. zpravidla od poloviny října.

„Vakcíny je dostatek, kdo si ji naplánoval, měl by ji dostat,“ ubezpečuje Jozef Dlhý, vedoucí protiepidemického oddělení Krajské hygienické stanice v Hradci Králové, která je distributorem očkovacích látek pro celé východní Čechy. Zároveň tak reagoval na připomínky, že někde vakcína chybí.

„Najednou se ovšem v takovém množství dovézt nedá. Počínaje touto epidemickou sezónou se povinně očkují personál a osoby z léčeben pro dlouhodobě nemocné, domovů a penzionů pro důchodce a obyvatelé ústavů sociální péče trpící chronickými onemocněními srdce, cév a ledvin, cukrovkou či nespecifickými onemocněními dýchacích cest,“ vysvětluje Dlhý. Dodává, že ti, kdo nežijí v uvedených zařízeních a měli by vzhledem ke zdravotním potížím na bezplatné očkování nárok, musí jej uplatnit u svého lékaře.

Vakcínu si lze koupit v lékárně, kde by jí měl být podle lékárníků dostatek v cenových relacích od 150 do 230 korun.

ANNA DRAGOUNOVÁ, Hradecké noviny, 27.10.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?