Rezonance vyšetřila první pacienty, zatím zkušebně

23. 2. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zkušební provoz nového přístroje magnetické rezonance zahájili v pondělí zdravotníci v Prostějově. Právě dnes se zhruba desítka dobrovolníků z regionu podrobí vyšetření kloubů...


Prostějov -

“ V pondělí jsme vyšetřovali mozek, v úterý páteř a míchu. Zítra budou na řadě vnitřní orgány a v pátek počítáme se speciálním vyšetřením,“ uvedl Zdeněk Dokládal, jednatel společnosti MEDIHOPE, která zakoupení moderního diagnostického přístroje financovala.

O dobrovolníky, kteří podstoupí vyšetření na magnetické rezonanci, v Prostějově nouzi neměli, i když v době zkušebního provozu trvá vyšetření jednoho pacienta zhruba hodinu .

“ Přístroj se musí nastavit tak, aby rozeznával všechny struktury tkáně . Zkušební provoz nám slouží k tomu, aby se na dobrovolnících otestovaly zobrazovací možnosti a nastavily se takzvané protokoly, což jsou jednotlivé sekvence vyšetření, dále čtecí síť, archivace a podobně,“ vysvětlil Dokládal.

“ Včera jsem si nechala vyšetřit páteř, protože už od mládí s ní mám problémy. Nebála jsem se. Nebolí to a navíc mi do sluchátek pouštěli hezkou muziku,“ řekla Prostějovanka Jiřina.

Magnetická rezonance je neinvazivní diagnostické zařízení, které zobrazuje iměkké tkáně. Lze ji využít téměř pro všechny medicínské obory a zvlášť významná je mimo diagnostiky mozku, míchy a páteře také pro nemoci cév a onkologická onemocnění.

Naostro začne nové pracoviště magnetické rezonance v Prostějově fungovat po podpisu smluv s jednotlivými zdravotními pojišťovnami.

“ V příštích dnech by měla být podepsána smlouva s VZP. Nemyslím, že by nastaly nějaké problémy, neboť od ústředí této pojišťovny máme písemný příslib,“ uvedl Tomáš Chalánek z MEDIHOPE.

“ Zaměstnanecké pojišťovny se sice řídí jiným systémem, ale ani tam neočekáváme, že by šly proti zájmům svých klientů,“ dodal.

Olomoucký den

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?