Rohypnol bude na zvláštní předpis, má to bránit jeho zneužití

21. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanci omezili přístup k rohypnolu. Bude jen na předpis s modrým pruhem, který podléhá přísnější kontrole. Novelu zákona o návykových látkách teď bude projednávat Senát...


PRAHA-

Rohypnol zneužívají narkomani, argumentuje vláda, která proto sněmovně předložila novelu zákona o návykových látkách. Poslanci ji dnes zcela hladce a velkou většinou hlasů schválili.

Čeští narkomani podle ministryně zdravotnictví Marie Součkové, Rohypnol čím dál víc zneužívají a lék se také stále častěji ke stejným účelům vozí do zahraničí. Prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba již dříve řekl, že loni se v tuzemsku spotřeboval milion balení, tedy 20 milionů tablet.

Zpřísnit kontrolu Rohypnolu navrhovali poslanci už před více než dvěma lety. Nestalo se tak proto, že na trhu nebyla jiná hypnotika.

Nyní ale lze Rohypnol nahradit Hypnogenem a Stilnoxem, uvedla vláda v důvodové zprávě k novele. Na recept s modrým pruhem by podle ní měli lékaři předepisovat i tablety Subutex, které obsahují buprenorfin. I tyto přípravky se objevují na nelegálním trhu.

Drop-in: narkomani si cestu k rohypnolu stejně najdou

Ivan Douda z nadace Drop-In již při únorovém projednávání novely řekl, že zpřísnění výdeje Rohypnolu nezabrání tomu, aby ho narkomani zneužívali, pouze bude pro běžné pacienty složitější se k němu dostat.

„Někteří narkomani budou muset přejít z Rohypnolu zpět na heroin,“ poznamenal. Douda je přesvědčen, že narkomani si najdou cestu, jak lék získat. „Bude bujet korupce,“ podotkl. Cestu k omezení spotřeby Rohypnolu vidí ve vysvětlující kampani.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?