Rokycanská nemocnice má málo lékařů na interně, omezila lůžka

6. 4. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Rokycanská nemocnice má problémy s personálním obsazením klíčového interního oddělení. Kvůli odchodu zhruba poloviny lékařů musela snížit od března počet akutních lůžek ze 40 na polovinu. ČTK to řekla krajská radní pro zdravotnictví Milena Stárková (ČSSD).


Zařízení je 16 kilometrů od plzeňské fakultní nemocnice a je jedním ze čtyř krajských nemocnic s akutními lůžky.

Během dvou tří měsíců podle Stárkové odešlo šest lékařů a lékařek, tři na mateřskou, dva za vzděláváním do plzeňské fakultní nemocnice a jedna lékařka do soukromé sféry. Lůžka nejsou prázdná, slouží jako ošetřovatelská.

Na interně v Rokycanech zůstalo nejméně šest lékařů. „Kapacitu prý mají na zvládnutí 30 lůžek, ale pojišťovna to chtěla snížit na 20,“ řekla krajská radní. Na interně ale nyní stále leží 30 pacientů, 20 na akutních a deset na ošetřovatelských lůžkách. „Protože interna je nelukrativní obor a ani Privamed, ani Mulačova nemocnice (soukromá zařízení, obě v Plzni), ani fakultní nemocnice nechtějí rokycanské lidi. Do budoucna to bude obrovský problém,“ uvedla radní.

Bude usilovat o to, aby nová úhradová vyhláška pro rok 2017 lépe ohodnotila akutní interní lůžka i výkony. „Aby to trochu víc ty lidi na interně bavilo, aby měli větší motivaci. Teď jim pořád někdo říká, že prodělávají. Protože to není (zdravotními pojišťovnami) dobře zaplacené,“ řekla. Na interním oddělení leží většinou starší lidé s mnoha nemocemi. „Je to drahá péče s opakujícími se problémy a celkově to oddělení vychází ztrátově,“ uvedla. Platí to pro interní oddělení tří krajských nemocnic, pouze zařízení ve Stodu je v zisku.

Tak velké personální problémy jako v Rokycanech zatím v žádné jiné krajské nemocnici v plzeňském regionu nejsou. „Tři ženy na mateřskou, to se nedá naplánovat. Ale nejhorší je to, že doktoři skutečně na trhu nejsou, ale nejde o peníze,“ řekla radní. Ještě před deseti lety podle ní chodili do nemocnic a ptali se na práci.

Dvě lékařky odešly za vzděláním do Plzně. „Nemohou se vzdělávat v malých nemocnicích, které nemají akreditaci,“ řekla radní. Akreditaci upravují odborné asociace a ministerstvo. Je dána počtem operací, vybavením a velikostí týmu. „Takto to (ministerstvo a odborné společnosti) úplně zabijí. Doktoři nejdou do malých nemocnic, i kdyby tam byli dobře zaplacení, protože ví, že po škole musí vzdělávat. Tak jdou tam, kde vzdělávání mají, a to jsou vždycky fakultní nemocnice,“ dodala.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?