Rozhodnutí o pokusech na zvířatech sněmovna odložila na květen

30. 3. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejdříve v květnu budou asi poslanci hlasovat o tom, zda prolomí absolutní zákaz testování kosmetiky na zvířatech. Návrh zákona, který měl tuto spornou věc rozhodnout už ve středu, dnes sněmovna vyřadila z programu nynější schůze...


PRAHA -

Poslanci si tak dali ještě čas na diskusi, řekl předseda zdravotního výboru Jaroslav Krákora z ČSSD. Připustil, že ani sociální demokraté se zatím neshodnou, zda zákaz prolomit, nebo ne. „ČSSD v tom není názorově jednotná,“ uvedl.

Vládní předloha novely zákona o veřejném zdraví počítá s tím, že pokusy by ve výjimečných případech opět možné byly.

Ve hře je ale také návrh, který by naprostý zákaz zachoval. Zákon se však kromě testů na zvířatech týká i mnoha dalších věcí, například půjde znovu o to, zda krajům zakázat převádění nemocnic na obchodní společnosti.

Kvůli sporu o pokusy by mohla celá norma spadnout pod stůl, dodal Krákora. V ČR platí úplný zákaz testování kosmetiky na zvířatech od loňského března. V EU se s ním počítá zhruba do deseti let.

Právě na evropskou směrnici a potřebu sladit s ní české právo se ministerstvo zdravotnictví, autor novely, odvolává. Tvrdí, že pokud by ČR absolutní zákaz zachovala, hrozí jí žaloba.

Ministerstvo zemědělství podle lidí z ministerstva zdravotnictví proti novele neprotestovalo a ani nežádalo u Evropské komise pro ČR výjimku. Třeba Británie, kde je testování kosmetiky na zvířatech rovněž zcela zakázáno, si prý takovou výjimku vyžádala.

Zachování naprostého zákazu před týdnem navrhla lidovecká poslankyně Vlasta Parkanová. Státu podle ní žaloba nehrozí, pokud se ministerstvo zemědělství přestane „chovat arogantně“ a o výjimku požádá.

Parkanová řekla, že úplný zákaz těchto pokusů začal v tuzemsku platit před vstupem země do EU, takže ministerstvo zemědělství to mělo respektovat a o výjimku žádat již tehdy

Navzdory české normě ale podle ní „drze ujistilo Brusel“, že danou část místní legislativy ČR sladí s právem unie.

Hlavní hygienik a náměstek ministryně zdravotnictví Michael Vít již dříve uvedl, že ani v letech 2002 a 2003, tedy ještě před schválením úplného zákazu, nebyl v tuzemských laboratořích proveden žádný pokus na zvířeti kvůli kosmetice.

Důrazně proti prolomení nynějšího stavu se v lednu vyslovil Tomáš Popp z organizace Svoboda zvířat. „Desítky firem v celé Evropě i na světě vyrábějí kosmetiku, aniž by prováděly pokusy na zvířatech, takže není prostě důvod,“ řekl.

Proti zmírnění zákazu

je i ministerstvo životního prostředí. Kvůli středečnímu hlasování o sporné novele ohlásila Strana zelených na středeční ráno protestní happening před sněmovnou.

Poslanci ale dnes rozhodnutí odložili.

ČTK, Jan Hrdlička

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?