Rozhoupaná křesla

8. 11. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny je po bezmála půlroce konečně plně obsazena. Začne dlouho v kuloárech diskutované personální zemětřesení?


Není tajemstvím, že minimálně TOP 09 nebyla nadšená, když se staronovým šéfem nejdůležitějšího orgánu největší zdravotní pojišťovny v zemi, přes niž proudí 150 miliard korun ročně, stal poslanec za ODS Marek Šnajdr.

Náměstek ministra zdravotnictví z éry Tomáše Julínka, jehož obchází divoká pověst. Zvolila ho dvacítka radních, které do orgánu kooptovali poslanci na principu poměrného zastoupení stran stejně jako ve sněmovně. Správní rada má přitom na hospodaření pojišťovny klíčový vliv.

AVERZE A FÁMY

„Když v září sněmovna zvolila dvě třetiny členů správní rady VZP, chtěli jsme, aby se s volbou předsedy počkalo na to, až bude plně obsazená. A navrhovali jsme, aby se jím stal člověk, který není z aktivní politiky,“ potvrzuje Petr Gazdík, člen vyjednávacího týmu koalice za TOP 09.

Šnajdr byl nakonec zvolen do čela za podpory nejen svých stranických kolegů, ale i sociálních demokratů a údajně i komunistů. Poté, co byli schváleni vládní kandidáti do správní rady, mění se ve vedení VZP poměry.

Kromě Stanislava Blahy, který je místostarostou Uherského Hradiště (ODS), a Jiřího Rusnoka, šéfa penzijního fondu ING, jsou v desetijmenném seznamu lidé z ministerstev zdravotnictví, financí a práce a sociálních věcí. Tedy resortů vedených stranou TOP 09, což by jí spolu se čtyřlístkem kolegů zvolených poslanci již v září přineslo slušnou pozici.

Jestli se do nich pustí, není jisté. „O žádných změnách v čele správní rady jsme ale ještě zatím nediskutovali,“ dodává Gazdík.

Nepředpokládá je ani šéf rady Marek Šnajdr, i když nevoli TOP 09 vůči sobě vnímá. Změny v čele rady měly ostatně být jen odrazovým můstkem pro výměnu šéfa VZP Pavla Horáka. Zprávy o jeho odvolání se ale periodicky objevují po celé jeho funkční období a těsně po poslaneckých volbách ještě zesílily.

V té době se říkalo, že by jej měl nahradit Tomáš Julínek jako náplast za to, že se nedostane do křesla ministra zdravotnictví. Tehdy se Julínek nechal slyšet, že by nabídku v případě, pokud by šlo o krizový management, přijal.

A když teď v senátorských volbách neobhájil v souboji s Janem Žaloudíkem svůj mandát, fámy se vyrojily znova. Tentokrát to jsou ale opravdu jen fámy, jak potvrdil i jeho blízký spolupracovník Šnajdr.

HRA O PROJEKTY

Přesto se o výměně Horáka, jehož do funkce dosadil ještě David Rath coby ministr zdravotnictví v Paroubkově vládě, hojně diskutuje. Už kvůli tomu, že byl ředitelem na další čtyři roky narychlo potvrzen na jaře, na jednom z posledních zasedání původní správní rady, ještě než byla rozpuštěna.

Nicméně nakonec asi stejně zvítězí pragmatismus, podobně jako se tomu děje na radnicích českých a moravských měst po komunálních volbách. VZP, přestože je na štíru s hrazením zdravotní péče, zvládá utrácet spoustu peněz v nejrůznějších projektech schovaných například pod preventivními programy či propagací.

Jde například o projekt elektronické zdravotní knížky IZIP, který jen letos přišel na stamiliony, obrovské investice blížící se miliardě korun do nového informačního systému, proslulou akci Mořský koník, na niž hodlá pojišťovna jen příští rok vynaložit přes 105 milionů korun, či třeba předražené klientské časopisy. A spíš než o odvolání Horáka se hraje o tyto projekty.

SPRÁVNÍ RADA VZP

ČLENOVÉ ZVOLENÍ VLÁDOU:

David Kotris, ministerstvo zdravotnictví

Stanislav Blaha, ODS

Jiří Rusnok, ING CR/SR

Jiří Schlanger, ministerstvo zdravotnictví

Jarmila Fuchsová, ministerstvo financí

Jan Růžička, ministerstvo zdravotnictví

Zdeněk Hejduk, ministerstvo zdravotnictví

Petr Nosek, ministerstvo zdravotnictví

Ivana Jenšovská, ministerstvo zdravotnictví

Zdeněk Kadlec, ministerstvo práce a sociálních věcí

ČLENOVÉ ZVOLENÍ POSLANECKOU SNĚMOVNOU:

ODS: Jozef Kochan, Miloš Patera, Marek Šnajdr - předseda, Boris Šťastný, Petr Tluchoř

ČSSD: Jiří Běhounek - místopředseda, Jiří Koskuba, Jaroslav Krákora, Vladimír Plaček

TOP 09: Jan Farský, Patricie Kotalíková, Aleš Roztočil, CSc., Jiří Skalický, Ph.d.

KSČM: Ladislav Býček, Soňa Marková, Miroslav Opálka

VV: Michal Babák, Jiří Rusnok

Ostatní: Martin Fassmann, Michal Sojka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?