Rumunské nemocnice paralyzovány zastavením dodávek léků

18. 5. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Provoz řady rumunských nemocnic byl v úterý paralyzován. Příčinou bylo rozhodnutí jejich dodavatelů zastavit přísun léků a zdravotnického materiálu, dokud nebudou uhrazeny nezaplacené faktury...


BUKUREŠŤ - Sdružení distributorů léků a zdravotnického materiálu se minulý týden rozhodla zastavit dodávky do nemocnic, aby přinutily ministerstvo zdravotnictví uhradit dluhy, které již dosáhly výše 130 milionů eur (zhruba 3,9 miliardy Kč).

„Většina nemocnic má ještě dost léků, které postačí do konce měsíce, části z nich však již zásoby docházejí, a tak se rozhodly omezit počet hospitalizací,“ prohlásil předseda sdružení nemocnic Florian Popa.

Župní nemocnice v sedmihradském Tirgu Mureši, jedna z největších v zemi, se dnes rozhodla, že bude přijímat pouze naléhavé případy, protože hrozí nebezpečí, že její zásoby léků a injekčních stříkaček budou v příštích dnech vyčerpány.

Podobné rozhodnutí přijala řada dalších nemocnic, například v přímořské Konstanci. Ve městě Suceava na severovýchodě země byli pacienti vyzváni, aby si před hospitalizací sami nakoupili část léků.

„Tato opatření nejsou oprávněná, protože nemocnice se mohou zásobovat u společnosti, která je podřízena ministerstvu zdravotnictví a je připravena pokrýt jejich potřeby,“ ujišťovala mluvčí ministerstva Daniela Arnautuová.

Ministr zdravotnictví Mircea Cinteza kritizoval rozhodnutí distributorů, které obvinil, že „myslí pouze na zisky bez ohledu na nemocné, kteří trpí“. Ministr nicméně slíbil, že tuto krizi „do měsíce“ vyřeší.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?