Rusnokova vláda v čistkách přitvrdí

1. 8. 2013 7:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Personální vichřice rozpoutaná vládou Jiřího Rusnoka na ministerstvech a v některých státních firmách se změní v uragán, shodují se zdroje deníku E15. Podle nich bude kabinet v čistkách pokračovat bez ohledu na to, zda příští týden získá důvěru Poslanecké sněmovny, nebo ne. Třeba i proto, že deklarovaná „stojednička“ bývalé koalice může vzít zasvé.


Zatím největší rozruch vyvolalo odvolání představenstva Českých drah včetně Petra Žaludy. Napjatá situace je ve vedení podniku Lesy ČR, jehož pověřený generální ředitel Michal Gaube je už podle dostupných informací s vyhazovem smířený. Následovat mají změny v Čepru, České poště, Meru, Budvaru či Povodí Labe a Povodí Vltavy. Výměny v orgánech Českého Aeroholdingu už ministr financí Jan Fischer ohlásil. Právě ten má spolu s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem většinu těchto firem v gesci.

Otázka je, jak se vláda postaví k možné obměně dozorčí rady ČEZ, která byla dosud obsazována na základě politických dohod. Rada bude jednat ve druhé polovině měsíce.

V dozorčí radě Všeobecné zdravotní pojišťovny včera skončil exministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Vláda na jeho místo jmenovala Luisu Petrákovou, šéfku kabinetu ministra práce a sociálních věcí Františka Koníčka.

ODS a TOP 09 kritizují razantní kroky vlády i kvůli změnám na úřadech, z nichž bylo odvoláno nebo dobrovolně odešlo 14 převážně stranických náměstků a přes 20 ředitelů odborů. Více pozornosti vzbuzuje fakt, že se na vlivných postech objevují členové Strany práv občanů zemanovci. Uskupení má exponenty ve Strakově akademii, kde pozici vedoucího vládního úřadu zastává místopředseda SPOZ Radek Augustin. Jeho podřízeným je další zemanovec Miroslav Hájek. Šéfem sekretariátu premiéra je rovněž příznivec hlavy státu Karel Štogl.

Strana má přehled o dění i na ministerstvu vnitra, post náměstka pro veřejnou správu a legislativu obsadil Ondřej Veselský. Otázka je, jak se vláda postaví k možné obměně dozorčí rady ČEZ, která byla obsazována na základě politických dohod.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?