S farmaceutickou fakultou ministerstvo nekomunikuje

15. 6. 2010 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Novela vyhlášky o specializačním vzdělávání se týká také farmaceutů. Jenže obsažené změny se jim příliš nezamlouvají. Stěžují si na samotný obsah i na způsob komunikace. „Ministerstvo nás jako farmaceutickou fakultu do diskusí nezapojuje,“ reagoval na dotaz Zdraví.Euro.cz děkan Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové Alexandr Hrabálek.


Ministerstvo zdravotnictví nyní připravuje novelu vyhlášky o specializačním vzdělávání. Změny se budou týkat i farmaceutů, České lékárnické komoře se ale nezamlouvají. Jak na ně nahlížíte vy?

Ministerstvo nás jako farmaceutickou fakultu příliš neinformuje a nezapojuje nás do těchto diskusí. Zapojily jsme se do nich loni, kdy se diskutovalo o základním kmenu, základních oborech a certifikovaných kurzech, tam zcela jasně došlo ke konsensu. Konsensu komory, společnosti, farmaceutické fakulty i ministerstva. Já jsem se nyní dozvěděl, že se situace diametrálně změnila. A byl jsem velmi překvapen, protože se změnila na základě intervence organizace, která by se správně k problému neměla oficiálně vyjadřovat.

Jaké organizace?

Grémia majitelů lékáren. Ačkoliv jsme se dohodli, že součástí bude také atestace z nemocničního lékárenství, tak na základě jejich intervence došlo k tomu, že toto atestační řízení bylo spojeno s veřejným lékárenstvím. A tím by nám vlastně nemocniční lékárenství jako atestační obor zaniklo, což je velmi špatné. Veřejné lékárenství je jedna strana mince, nemocniční druhá. Nemocniční lékárenství je obrovsky specializované a velmi důležité pro pacienty. Je to úplně jiná oblast než veřejné lékárenství, připravují se tam specializované léky i infuze pro jednotlivá oddělní nemocnic. Tedy zcela něco odlišného než to, co se děje v malých lékárnách někde na vesnici.

To je Váš zásadní nesouhlas s touto vyhláškou?

Ano, podle nás je to nepřijatelné a je velmi podivné jakou formou se ta změna odehrála.

Na jednání, které proběhlo v pátek, jste jako fakulta pozváni nebyli. Jak si to vysvětlujete?

Nevím, ministerstvo s námi zkrátka nekomunikuje. Dodal bych ale, že jsou tři subjekty, které jsou oprávněny připomínkovat tato řízení. Česká lékárnická komora, Česká farmaceutická společnost, farmaceutické fakulty. O čtvrtém subjektu tam není řeč. Z těch tří subjektů není jeden k jednáním zván a čtvrtému subjektu, Grémiu majitelů lékáren, který není oprávněn dávat připomínky, je dopřáno nejvíce sluchu. Nelíbí se mi to a nerozumím tomu.

Zítra na Zdraví.Euro.cz čtěte reakci předsedy Grémia majitelů lékáren Marka Hampla**.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?