S nadstandardy nemocnice čekají

6. 1. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Lehčí sádra nebo lepší oční čočky. Na cenách nadstandardů většina nemocnic v Jihomoravském kraji ještě pracuje. Některé čekají až na duben.


Odlišné ceny materiálu od dodavatelů a různá spotřeba obvazu podle šíře končetin. Tak zdůvodňují ředitelé nemocnic, proč teprve dokončují seznam takzvaných nadstandardů, za které si mohou pacienti připlatit od prvního ledna.

Přitom mnoho lidí je připravených koupit si například odlehčenou sádru, jejíž cena se pohybuje ve stovkách korun, už nyní. „Klidně ty peníze obětuji. Navíc mi sádru dají hned v nemocnici a nemusím ji shánět po lékárnách jako doteď,“ řekl Vladimír Prudík z Brna.

Nemocnice nabídnou kromě odlehčených sáder také lepší oční čočky a některé vakcíny. Jedním z prvních zařízení v Brně, kde začne platit nový ceník, je brněnská Nemocnice Milosrdných bratří. Pacientům už dnes nabídne za příplatek lepší dlahy a obvazy.

„Nechceme na pomůckách vydělat. Proto si zájemci doplatí pouze rozdíl mezi cenou od dodavatele a částkou, kterou na ni přispěje pojišťovna,“ uvedl ředitel Nemocnice Milosrdných bratří Josef Drbal. Pokud chtěl pacient odlehčenou sádru před zavedením ceníku, řešili to s ním lékaři individuálně.

V nejbližších dnech začne nový ceník platit také v brněnské úrazové nemocnici. Pacientům tam nabídnou zatím jen odlehčené sádry za stejnou cenu jako u Milosrdných bratří.

Přestože ceník není ještě mnohde hotový, v nemocnicích na něm pracují už od konce loňského roku. Podle ředitele Úrazové nemocnice Brno Karla Doležala museli ekonomové propočítat jednotlivé ceny s ohledem na nabídku dodavatelů. „Každý má také například jinak tlustou nohu a lékař vypotřebuje různé množství obvazu, museli jsme to zprůměrovat,“ podotkl.

Ostatní nemocnice v kraji s výpočtem nadstandardů vyčkávají. O odlehčených sádrách uvažují ve Vyškově. Ředitelka ale čeká na dubnovou vyhlášku, která stanoví další pomůcky, za které si lidé připlatí.

Od ledna totiž platí jen část nařízení, a proto si každá nemocnice vykládá jinak, co je přesně nadstandard. Kčočkám, sádrám a vakcínám tak přibude například možnost volby operatéra. „Zavedemezřejmě jenminimumz nabídky nadstandardů,“ uvedla ředitelka vyškovské nemocnice Věra Seidlová.

Jako předčasné považuje řešení ceníku ředitelka břeclavské nemocnice Janka Bambasová, která si také počká na dubnovou vyhlášku. „Pacientům zatím například nabízíme nadstandardní pokoje. S ostatním počkáme,“ konstatovala.

Ředitel hodonínské nemocnice Antonín Tesařík považuje za důležité, co označí jako nadstandardy pojišťovny. „V lednu zveřejníme ceny za sádry a vakcíny,“ řekl.

Odlehčené sádry nabídnou také v kyjovské nemocnici. „Nabídneme je za několik stovek,“ řekl náměstek Richard Strýček.

V boskovické nemocnici na Blanensku sjednotili ceny za nadstandardní pokoje, kde doteď měli různé kategorie podle vybavenosti. Ceny zveřejní do konce týdne.
Kompletní ceník nadstandardů zatím neznají ani ve znojemské nemocnici.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?