S novinkami ve zdravotnictví přijel Heger za bývalými kolegy

17. 5. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger začal svou misi ohledně reformy jeho resortu ve své domovské hradecké fakultní nemocnici, kde léta působil. Chce tak získat podporu lékařů pro své reformní kroky.


Zdravotnickou reformu přijel v pondělí do hradecké fakultní nemocnice, kde dříve působil jako ředitel, představit ministr zdravotnictví Leoš Heger. Zahájil tak svou cestu, během které chce s reformou seznámit zdravotníky ze šesti nemocnic v České republice.

Z novinek nejsou ředitelé nemocnic i jejich podřízení příliš nadšení, nicméně rozumí tomu, že situace vyžaduje nějaká radikální řešení.

„Doufám, že tímto způsobem více své kroky zpropaguji mezi odbornou veřejností. Předem předpokládám výhrady lékařů týkající se medicínského rozvoje. Je potřeba skloubit kvalitní péči s ekonomickou situací. Lékaři mají tendence někdy poskytovat tu nejlepší ale i nejdražší péči a přitom je možné postupovat jinak,“ uvedl ministr Heger.

Podle něj by ministerstvo chtělo představit především radikální změnu, která by měla umožnit příplatky za nadstandard. „Bohatí si budou moci zaplatit za péči, která není nutná - například drahé operace pomocí robotů, přispějí tím vlastně na péči těm chudším,“ dodal.

„Samozřejmě bych místo reformy raději uvítal navýšení rozpočtu nemocnice, ale doba je prostě taková,“ konstatoval Roman Primula, ředitel hradecké fakultní nemocnice.

Novela mimo jiné zvyšuje platbu za den v nemocnici z 60 na 100 korun a ruší zákaz připlácet si na nadstandard. Také návštěva lékaře specialisty bez doporučení se bude platit. „Banální potíže totiž může vyřešit praktický lékař. Naší snahou je, aby se změny pacientů dotkly co nejméně, kromě navýšení poplatku by to neměli pociťovat,“ vysvětlil ministr.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?