Šabatová odmítá výtky Davida k vyšetřování úmrtí pacientky

4. 10. 2006 9:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová nesouhlasí s kritikou ředitele Psychiatrické léčebny v Praze-Bohnicích Ivana Davida týkající se vyšetřování úmrtí mentálně postižené pacientky v tomto ústavu. Podle Šabatové se zdravotníci při péči o ženu dopustili několika chyb...


Brno/Praha - David pochybení odmítá. Tvrdí, že zástupkyně ombudsmana sama porušila zákon. Šabatová dnes novinářům řekla, že postupovala při šetření kauzy korektně.

Zástupkyně veřejného ochránce práv si chce nyní prostudovat vyjádření ředitele léčebny k případu. Předpokládá, že do měsíce vydá své závěrečné stanovisko. Navrhne v něm nejen změny týkající se činnosti zdravotníků v léčebně, ale patrně se obrátí i na vedení ministerstva zdravotnictví. Pravděpodobně jej upozorní na to, že větší investice do psychiatrie by zajistily i mnohem kvalitnější zdravotní péči pro pacienty.

Pacientka Věra Musilová se narodila s mentálním postižením. Po většinu života se o ni starali rodiče. V bohnické léčebně byla umístěna vícekrát. Naposledy v dubnu, kdy v léčebně zemřela patrně poté, co se udusila vlastními výkaly. Policie případ odložila s tím, že se nestal trestný čin. Právní zástupci rodičů dívky se ale proti rozhodnutí policie odvolali. Trestní oznámení navíc rozšířili o ublížení na zdraví, o týrání svěřené osoby a o omezování osobní svobody, uvedla dnes televize Nova.

Pochybení neodhalila ani odborná komise ministerstva zdravotnictví. Matka Musilové se proto obrátila na veřejného ochránce práv. Šabatová ve své zprávě uvedla, že žena byla v léčebně opakovaně umísťována do síťového lůžka na dobu delší než nezbytně nutnou. Personál podle ní neposkytoval matce dostatečné informace o dceři a nevysvětlil použití omezovacích prostředků. Rovněž prý nezjišťoval příčiny zhoršení jejího stavu postižené po přestěhování do jiného pavilonu. Neusiloval také o jiné řešení, než v rovině tlumících a omezujících prostředků, uvádí se ve zprávě. Problémem byla zejména špatná komunikace zdravotníků s matkou pacientky, zdůraznila zástupkyně ombudsmana.

David s jejími závěry nesouhlasí. Pacientka podle něj nepobývala v síťovém lužku zbytečně dlouho a její stav se po přestěhování do jiného pavilonu nezhoršil. „Obviňuje nás z nepochopení účelu síťového lůžka, ale je zřejmé, že ho sama nechápe, když ho označuje jako léčebný postup,“ reagoval David.

Vadí mu, že zástupkyně ombudsmana zprávu předala matce pacientky před tím, než se k ní léčebna vyjádřila. David se domnívá, že i to bylo v rozporu se zákonem. Šabatová to považuje za nesmysl. Ombudsman podle ní poskytuje průběžně informace o vyšetřování jednotlivých kauz všem zúčastněným stranám. „Nic nám nebrání, abychom stěžovatele informovali. I on má právo se k šetření průběžně vyjadřovat,“ zdůraznila zástupkyně ombudsmana. Zdůraznila, že sama průběžnou zprávu k případu nezveřejnila.

Naopak ředitel David podle ní navzdory ostré kritice proti zaslání zprávy stěžovatelce a jejímu zástupci poskytl v plném znění zprávu spolku Šalamoun, který ji zveřejnil na internetových stránkách www.spoleksalamoun.com, uvedla Šabatová. Informaci jí potvrdil předseda spolku John Bok. Tento postup je podle Šabatové v rozporu s Davidovými slovy, jemuž se zveřejnění zprávy nelíbilo.

Šabatová zcela odmítá tvrzení Davida, podle nichž nepostupovala při šetření kauzy nestranně a s informacemi od matky Musilové zacházela jako s ověřenými skutečnostmi. „Není tam (ve zprávě) jediná neověřená informace. Informace pocházejí ze spisové dokumentace a z vyjádření personálu léčebny a matky pacientky, které se shodovaly,“ vysvětlila Šabatová. Doplnila, že se zkoumáním tohoto případu pomáhal kanceláři ombudsmana psychiatr.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?