Přejít na obsah

Salmonelózou se loni nakazilo přes 11.700 lidí, nejvíc malé děti

zpět
11.8.2018
Ilustrační foto
zvětšitIlustrační fotoZdroj: Shutterstock

Ilustrační foto | Zdroj: Shutterstock

 

Salmonelózou se loni v Česku nakazilo přes 11.700 lidí, nejvíc malé děti do čtyř let, letos do konce června už přes 3800. Nemoc může v případě rozvinutí komplikací poškodit játra či srdce a být i smrtelná. Nejčastější bakteriální infekcí přenášenou potravinami je kampylobakterióza z nedostatečně tepelně upraveného kuřecího masa či mléka. Nejvíc nakažených, kolem 12 procent, za posledních deset let podlehlo listerióze, která je ale poměrně vzácná. Onemocnělo jí 49 lidí.

Nemoci přenášené vodou a potravinami eviduje Státní zdravotní ústav v informačním systému pro infekční nemoci EPIDAT. Z jeho analýzy vyplývá, že výskyt nejběžnějších z těchto nemocí se v letech 2007 až 2017 měnil jen mírně.

Bakterie campylobacter jejuni, která se vyskytuje v trávicím traktu drůbeže, je nejčastějším původem průjmových onemocnění v Česku. Loni kampylobakteriózou onemocnělo přes 24.500 lidí, nejvíc v Moravskoslezském, Jihomoravském a Středočeském kraji. V prvním pololetí bylo letos nemocných 9434, což je více než loni. Za posledních deset let bylo nemocných přes 230.000. Příznaky jsou kromě průjmu s hlenem a krví také nevolnost, zvracení, bolesti břicha a hlavy nebo horečka. Většinou trvají dva až sedm dní, bakterie zůstává ještě šest týdnů.

Počet případů salmonely v posledních letech klesá. Zatímco v roce 2014 jich bylo 13.587, loni 11.732. Nejvíc v Jihomoravském, Moravskoslezském a Středočeském kraji. Letos v prvním pololetí 3827, což je asi o 30 případů méně než za stejné období loni. Nejvíc se ale nemoc vyskytuje v létě, bakterie pochází z nedostatečně tepelně upraveného masa, mléka či vajec. Rizikové jsou například majonézy, zmrzliny, ale také třeba krájené balené ovoce. Bakterie se množí v teple, proto je třeba dbát na správné skladování potravin.

Salmonela se projevuje bolestmi a křečemi břicha, vodnatým průjmem, zvracením i horečkou. Nebezpečná je zejména salmonelová septikémie, tedy masivní přítomnost bakterie v krvi. Může poškodit játra nebo ledviny, ohrožené jsou zejména děti, senioři a lidé s oslabenou imunitou. Septikémii podlehlo za posledních deset let 19 z 454 nemocných.

Zatímco výskyt bakterií listérie není v Česku vzácný, často se kvůli podezření stahují i potraviny z obchodů, jimi způsobenou nemocí se v Česku za deset nakazilo jen 395 lidí. Devětačtyřicet z nich ale nemoci podlehlo. Příznaky jsou podobné jako u chřipky. Zdravý organismus se s bakterií vypořádá většinou sám, ohroženější jsou lidé s oslabenou imunitou a děti či starší lidé. Nemoc může vyvolat i meningititu nebo meningoencephalitidu.


Komentovat článek: Salmonelózou se loni nakazilo přes 11.700 lidí,…

*
* Pravidla diskusí - čtěte
*
 

* - údaje označené hvězdičkou jsou povinné

Komentáře

Do této diskuse prozatím nikdo nepřispěl.

přidat komentář
 
 zavřít

Váš tip

  • Jako ochranu před spamem, prosím zodpovězte následující otázku (číslicí):
  • * - položky označené hvězdičkou jsou povinné