Schyluje se k další fúzi zdravotních pojišťoven

22. 5. 2009 6:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Na trhu zdravotních pojišťoven se schyluje k další významné fúzi. Po spojení Hutnické zaměstnanecké pojišťovny (HZP) a ZP Agel podnikatele Tomáše Chrenka rozhodovala ve čtvrtek správní rada České národní zdravotní pojišťovny (ČNZP) o sloučení právě s HZP. E15 to potvrdil dobře informovaný zdroj...


Ředitel pro strategický rozvoj ČNZP Petr Illetško slíbil, že bude o výsledku jednání rady informovat, později prostřednictvím textové zprávy sdělil, že se mu nedaří kontaktovat předsedu rady. Až do uzávěrky tohoto vydání se podrobnosti nepodařilo získat. Neposkytl je ani mluvčí HZP Josef Křivánek. „Nemůžeme nic komentovat ani se vyjadřovat k činnosti správních orgánů jiných pojišťoven,“ uvedl pouze.

O fúzi se spekulovalo už před sloučením HZP a Agelu. Kromě ČNZP se měla HZP spojit ještě s Metal Aliance.

Kdyby správní rada ČNZP fúzi schválila a souhlasily s ní i rezorty financí a zdravotnictví a také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, stala by se z HZP po Všeobecné zdravotní pojišťovně a ZP ministerstva vnitra třetí největší zdravotní pojišťovna v Česku. Dohromady by měla 730 tisíc pojištěnců.

Podle některých ekonomů nutí pojišťovny k fúzím především ekonomická krize, krach zdravotnické reformy a snaha konkurovat dominantní VZP. „Je zde nedokončená reforma zdravotnictví, dokonce hrozba návratu před reformu. To nevytváří dobré ekonomické perspektivy pro menší pojišťovny,“ řekl člen NERV a děkan Národohospodářské fakulty VŠE Jiří Schwarz.

„Kvůli úsporám se mají snižovat příjmy do provozních fondů, jak navrhuje ministerstvo zdravotnictví. Přitom už nyní jsou administrativní náklady zdejších pojišťoven oproti zahraničním hodně nízké,“ dodal další člen NERV a bývalý expert Světové banky na zdravotnictví Miroslav Zámečník

Pavel Otto, E15

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?