Sedmi lékárnám hrozí uzavření

16. 3. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podbořany - Podle Věry Šperglové, předsedkyně Okresního sdružení lékárníků, je na Lounsku, Žatecku a Podbořansku v ohrožení kvůli zásahům ministra zdravotnictví sedm lékáren. Letos v našem regionu skončily už čtyři. Provoz ukončila např. lékárna v Panenském Týnci...


Podbořany - Podle Věry Šperglové, předsedkyně Okresního sdružení lékárníků, je na Lounsku, Žatecku a Podbořansku v ohrožení kvůli zásahům ministra zdravotnictví sedm lékáren. Letos v našem regionu skončily už čtyři.

Provoz ukončily lékárny v Panenském Týnci, Lubenci a Ročově i Lékárna Pod Lipami v Lounech. „V dalších sedmi již došlo k určitým omezením. Někde se začalo propouštět, nebo se také snížily platy zaměstnanců,“ uvedla V. Šperglová s tím, že jistotu dalšího fungování mají tyto lékárny zhruba půl roku.

V celé ČR hrozí existenční problémy údajně až 500 lékáren, což je čtvrtina celkového počtu. „Je pochopitelné, že se své živnosti lékárníci nechtějí vzdát a v provozovně zůstává pracovat i jen jediný člověk, jen aby ji udržel,“ dodala předsedkyně sdružení lékárníků a lékárnice z Podbořan. Za zachování malých lékáren bojuje také petice, kterou ministrovi Davidovi Rathovi předali lékárníci minulý týden.

Deník Lučan

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

MUDr. Kos

Když napíšete „A“, musíte říct i „B“: Panenský Týnec - 370 obyv., Ročov 570 obyv., Lubenec 1550 obyv. Myslíte, že toto jsou počty, které uživí lékárnu? Ty by zkrachovaly i bez snížení marží.

Ivo Procházka

jen fabulant může prezentovat, že velikost sídla lékárny je přímo úměrná velikosti regionu, pro něž svoje služby poskytuje. Jistě lze souhlasit s tím, že když se řekne „A“ musí se říct „B“. Ovšem nemělo by to být „béééé“

Tesař Lubomír PharmDr

Souhlasím s tím, že je přepych lékárna v obci s dvaceti chalupami. Pokud má obec 1550 obyvatel, s přilehlými vesnicemi dalších pár set,a je tam zdravotní středisko, je smutné, že se dnes lékárna ruší.Před rokem 1989 v rámci tehdejších ústavů národního zdraví tam byly, dnes končí.

Tam, kde u nás nebude lékárna žádná, v Rakousku budou dvě. Ale nejde jenom o ty úplně nejmenší lékárny. Znám kolegyni, která v městě s 3000 obyvateli dosáhla minulý rok čistého měsíčního příjmu v průměru 15 000 Kč.

Pravda, práce v malé lékárně na první pohled nevypadá tak náročně jako třeba práce ve fakultní lékárně na oddělení přípravy sterilních léčiv, ale za celodenní práci si vydělat okolo 20 000 hrubého je málo, to ať se na mě nikdo nezlobí.

Vadí li nám, že dvakrát atestovaný lékař má hrubý plat ani ne 30 000, musí soudnému člověku připadat přinejmenším zvláštní, že minimálně jednou atestovaný farmaceut pracuje za tyto směšné peníze. A ještě je označován za milionáře.



  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?