Šéf boskovické nemocnice stál znovu před soudem

7. 2. 2008 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Jednatel společnosti provozující boskovickou nemocnici Jaroslav Černý čelí žalobě ze zneužití informací v obchodním styku. To, jestli jednatel společnosti, která provozuje boskovickou nemocnici, finančně přilepšil své firmě Chironax Invest, když vedl jako ředitel Nemocnici sv. Zdislavy v Mostištích, znovu zkoumá Krajský soud v Brně...


Ten Černého už loni v květnu odsoudil k odnětí svobody na tři roky s podmínkou na pět let, peněžitému trestu půl milionu korun a zákazu činnosti na pět let za zneužití informací v obchodním styku. Vrchní soud však rozsudek zrušil a vrátil jej zpět krajskému soudu.

Předseda senátu krajského soudu Aleš Novotný se včera snažil od Jaroslava Černého zjistit, jakým způsobem se jeho firma dostala k zajišťování dostavby a vybavení části nemocnice. „Nemocnici hrozil zánik, pokud by tam nebyla vybudována jednotka intenzivní péče pro chirurgické obory a provedeny další investice. Nemocnice ale byla v mínusu, nebylo možné sehnat půjčku od žádné banky. Firma Chironax měla sehnat peníze a ve funkci generálního dodavatele stavbu vést,“ uvedl Černý. Podle něj Chironax jako koordinátor celé akce například dostavěl třetí poschodí nemocnice, propojil tak dvě budovy, vybudoval výtah, zajistil smlouvy s pojišťovnou. „Bez Chironaxu by to sama nemocnice nikdy nezvládla,“ tvrdí Černý.

Náklady na stavební úpravy a technologické vybavení podle něj měly dosáhnout asi osmnácti milionů korun. Podle nynějších představitelů nemocnice sv. Zdislavy, kteří na Černého podali trestní oznámení, však byla hodnota prací jen asi tři a půl milionu korun.

Senát Krajského soudu včera případ odložil na neurčito. Musí totiž nechat vypracovat znalecký posudek, což mu uložil Vrchní soud. „Nedokážeme odhadnout, jak dlouho to bude trvat,“ dodal Aleš Novotný. Státní zástupkyně i obhájci Jaroslava Černého si vyžádali týden na to, aby si připravili otázky na znalce.

Jaroslav Černý jakoukoliv vinu odmítá a tvrdí, že naopak on sám je poškozený. „V nemocnici jsme vybudovali dílo, za které firma Chironax zaplatila asi třináct milionů korun, od ledna 2003 je v provozu. Nemocnice do dneška nezaplatila vůbec nic,“ dodal po přelíčení s tím, že ve firmě Chironax už od konce roku 2002 nepůsobí.

Leona Paroulková, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?