Šéf správní rady VZP rezignoval, je proti způsobu složení rad VZP

12. 4. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Předseda správní rady VZP Richard Schwarz dnes rezignoval na svou funkci. Své rozhodnutí odpoledne oznámil na tiskové konferenci. Radu opouští kvůli novému zákonu, podle něhož by v nově zvolených orgánech pojišťovny nemuseli již zástupci pojištěnců a zaměstnavatelů zasedat...


Praha - Odejít z rady se chystají i někteří další členové.

Zákon platí od dubna. Zvyšuje platby státu do zdravotního pojištění za důchodce, děti, studenty či nezaměstnané. Upravuje i složení správních a dozorčích rad. V zaměstnaneckých pojišťovnách by měli dál zasedat hlavně zaměstnanci a zaměstnavatelé. Rady VZP by měli tvořit zástupci sněmovny. Nynější správní rada se má naposledy sejít v pátek, upřesnil Schwarz.

Správní rada VZP má 30 členů. Deset do ní poslal stát, deset zastupovalo pojištěnce a poslední třetina zaměstnavatele. Podle Schwarze norma zásadně mění postavení zaměstnavatelů a pojištěnců a situaci v radě. „Za podmínek, které změny zákona přinášejí, se odmítám osobně na činnosti rady dál podílet,“ uvedl Schwarz.

Generální ředitel Svazu průmyslu ČR Zdeněk Liška dnes novinářům řekl, že zaměstnavatelé i odboráři dostali při jednáních v parlamentu i od ministra zdravotnictví Davida Ratha příslib, že své zástupce do nové rady budou moci navrhnout. „Byli bychom rádi, aby byl slib splněn. Máme však obavy, že se tak nestane,“ řekl Liška. Představitelé zaměstnavatelů a odborů dnes požádali poslance, aby tuto skutečnost vzali při rozhodování o nové radě v potaz.

Předseda zdravotnických odborů Jiří Schlanger uvedl, že odboráři již své kandidáty do rady mají. Podle jeho informací s Českomoravskou konfederací odborových svazů o novém složení rady a nominaci zástupců zaměstnanců ale zatím nikdo nejednal. „Máme vlastní návrhy, musí po nich být ale poptávka,“ řekl předák. Také zaměstnavatelé jsou připraveni okamžitě navrhnout své kandidáty, doplnil Liška.

Radu VZP opouští i její zdravotní rada Dalibor Stejskal. Podle něj „vyřazením odborů a zaměstnavatelů ze hry“ se ze zdravotnictví stává politikum. „Jen VZP hospodaří s 110 miliardami korun ročně, lze je využít při ovládnutí mocenského pole,“ připomněl Stejskal. Podle něj nové zákonné úpravy vedou k zestátňování zdravotnictví.

Rath vyhlásil nad VZP loni nucenou správu. Svůj krok zdůvodnil rostoucím dluhem zdravotního pojištění, který koncem roku činil asi 14 miliard. Ředitelku VZP Jiřinu Musílkovou sněmovna odvolala. Zástupci státu ve správní radě se z větší části vyměnili. Ukončení dohledu podmiňuje Rath schválením zdravotně pojistného plánu, tedy plánu hospodaření na letošek s dodatky. Správní a dozorčí rada v březnu doplněný záměr neodsouhlasily.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?