Šéf vojenských zdravotníků od listopadu povede alianční výbor

31. 5. 2018 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel Agentury vojenského zdravotnictví Zoltán Bubeník od listopadu po tři roky povede Výbor náčelníků zdravotnických služeb Severoatlantické aliance. Působení v čele nejvyššího lékařského orgánu NATO považuje za ohromnou výzvu, řekl novinářům během zasedání výboru v Praze. Účastní se ho asi 80 delegátů z aliančních či partnerských států.


Výbor podává zprávy Vojenskému výboru NATO. Schází se dvakrát ročně. Podle armády působí jako ústřední místo pro vývoj a koordinaci společných norem a pro poskytování lékařského poradenství Vojenskému výboru NATO.

Na aktuálním zasedání se podle Bubeníka probírá například účast zdravotnické služby na velkém aliančním cvičení Trident Junction na přelomu října a listopadu. „Předpokládá se, byť na dálku, podíl českého zdravotnického personálu,“ poznamenal Bubeník. „Řeší se koncepční materiály rozvoje a koordinace zdravotnických služeb aliance v souladu s novými výzvami, které nás čekají, to znamená změna bezpečnostního prostředí, hybridní hrozby, informační válka,“ podotkl. Pro zdravotnickou službu to podle něj znamená například velký dopad pokud jde o možnost ohrožení zdravotnických dat vedených elektronickou formou.

Bubeník poznamenal, že působení českých vojenských zdravotníků na vojenských misích a cvičeních, ale i v mezinárodních strukturách jsou pro alianční spojence „dlouhodobým dokladem spolehlivosti“. „Jsem velice rád, že jsme dostali šanci předsedat výboru náčelníků zdravotnických služeb na příští tři roky,“ poznamenal. Bubeník i v době předsedání výboru zůstane ředitelem Agentury vojenského zdravotnictví.

Bubeník poznamenal, že přes změnu bezpečnostních rizik zůstává vojenská lékařská práce stále stejná v péči o blaho pacienta. Podotkl, že kvůli nedostatku lékařů i nelékařského zdravotnického personálu aliance stále více spoléhá na mezinárodní spolupráci. Pokud se tedy připravuje vyslání zdravotníků do některé mise, země do zdravotnické jednotky přispívají jednotlivými týmy.

Delegáti současného zasedání výboru si mohli v Praze prohlédnout část vybavení, které čeští zdravotníci používají. Vojáci jim předvedli třeba ochranné obleky, dekontaminační sprchu nebo polní biologickou laboratoř, ve které jsou schopni bezpečně izolovat a odebrat vzorky z nebezpečných látek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?