Šéf VZP nařídil audit IT zakázek kvůli podezření na střet zájmů

7. 10. 2015 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek nařídil ve firmě kontrolu zadávání IT zakázek od roku 2006. Důvodem jsou podezření, že někteří zaměstnanci pojišťovny mohli být ve střetu zájmů. ČTK to sdělil mluvčí VZP Oldřich Tichý.


Podle něj o podezřeních Kabátka informoval reportér Českého rozhlasu. Pochybnosti o údajném střetu zájmů, které reportér prověřuje, se prý týkají z velké části bývalých zaměstnanců VZP. Mluvčí doplnil, že pojišťovna proto požádala novináře o seznam zaměstnanců, kterých by se podle něj mohl případný střet zájmů týkat.

„Přestože nic neukazuje, že by kterákoliv ze zakázek byla zadána nestandardně respektive v rozporu se zákonem, chci mít i v tomto případě naprostou jistotu. Chci přesně vědět, kdo a jak se podílel na stanovování technických parametrů i kdo byl zapojen do rozhodovacího procesu,“ zdůvodnil zadání interního auditu šéf VZP. Doplnil, že o dalších krocích rozhodne až poté, co bude mít k dispozici jeho výsledky.

Kabátek stojí v čele pojišťovny od 1. prosince 2012, kdy ho ředitelem jmenovala Správní rada VZP po odvolaném Pavlu Horákovi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?