Sehnat léky o víkendu a v noci je velký problém

6. 9. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Přes složitou situaci v lékařské pohotovostní péči není v České republice oblast, kde by lékař v noci či o víkendu někoho neošetřil. Složitější už to bývá s obstaráním předepsaných léků. Kromě velkých měst totiž není kde si předepsané léky v noci a o víkendu vyzvednout...


Pokud je pacientovi nedají přímo na pohotovosti, pak v mnoha krajích nezbývá o víkendech nemocným nic jiného než najet i desítky kilometrů do nejbližší otevřené lékárny. Nebo čekat do pondělí, až otevřou lékárníci v jejich místě bydliště.

„O lékárenské pohotovosti rozhodují kraje a následně města a obce. Je jen na nich, jak kvalitní tato služba bude,“ řekl Lubomír Chudoba, prezident České lékárnické komory.

„Máme oblasti, kde se lékárníci bez problému domluví na počtu pohotovostních míst i jejich financování. Na druhé straně jsou místa, kde se nedohodnou. Kraje tvrdí, že nemají na tyto služby peníze. Ministerstvo však oponuje, že kraje peníze dostaly, ale ne vždy je účelně vydávají,“ dodal Chudoba.

Mnohde je situace taková, že lékárníci sloužit chtějí, ale úřady jim říkají zcela otevřeně, že na zaplacení této služby nemají peníze. S dodatkem: chcete-li sloužit, tak za své.

„To je únosné jen do určité míry. Pokud zaměstnáváte v lékárně několik osob, musíte je i zaplatit. A to znamená, že tuto službu, kterou si kraj objedná, musí zaplatit on,“ tvrdí Chudoba.

Podle něj lékárníci preferují, aby byla alespoň jedna lékárna s pohotovostní službou na bývalém území okresu. Zároveň má být co nejblíže k místu, kde je lékařská pohotovostní služba.

Ministerstvo se cítí zcela bezmocné

Podle Pavla Březovského z ministerstva zdravotnictví se v připravovaném zákoně o zdravotnickém zařízení objeví definice takzvané veřejné zdravotnické služby.

Vytvořila by se síť lékáren, které by měly otevřeno v noci a o víkendech. Než vláda a poslanci zákon schválí, bude situace v jednotlivých regionech různá.

Nejhorší je nyní zřejmě v jižních Čechách, kde v noci kromě lékárny v českobudějovické nemocnici není žádná jiná otevřená. Dokonce ani v Táboře, druhém největším jihočeském městě.

„Pohotovostní lékárenská služba neexistuje v kraji už zhruba pět let. Nepřetržitou službu drží lékárna v českobudějovické nemocnici. Jinak je to vždy věcí dohody soukromých lékárníků v jednotlivých městech,“ uvedl náměstek jihočeského hejtmana Vladimír Pavelka (KDU-ČSL).

Poznamenal, že k zajištění sítě pohotovostních lékáren nemá kraj žádné účinné páky a tento problém je plně záležitostí zdravotních pojišťoven, která zdravotní péči hradí.

Problematická situace s vydáváním léků mimo všední dny panuje také v Moravskoslezském kraji.

„Současný systém je nevyhovující,“ přiznal náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Carbol (KDU-ČSL). V noci zůstává otevřena pouze pohotovostní lékárna v ostravské fakultní nemocnici.

V menších obcích lékárny převážně zavírají v 18 hodin. Lidé potom musejí vyrazit do jedenácti větších měst, kde mohou dostat léky do 22 hodin na pohotovosti.

„Lékaři mají na pohotovosti k dispozici určitý sortiment léků, které mohou pacientům dát,“ poznamenal Carbol.

„V době, kdy už jsou lékárny zavřené, má pohotovostní lékař k dispozici léky, z nichž může na dobu nezbytně nutnou do otevření nejbližší lékárny tablety poskytnout. Je to ovšem jen doplňková služba, takže nelze přijít na pohotovost s receptem a dožadovat se vydání léků,“ doplnil náměstek ředitele Územního střediska zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Přemek Kubala.

Zcela odkázáni na zásobu v ordinaci lékařské pohotovosti jsou v nočních hodinách například obyvatelé Jesenicka.

Do nejbližší pohotovostní lékárny to však mají až 50 kilometrů. Obdobně jsou na tom nemocní z Chrudimska, kteří v naléhavých případech musí jet pro léky až do Pardubic.

Lékárna bude v supermarketu?

„Problém je v tom, že zde podle předchozího šetření vydali v průměru za sobotu a neděli pouze léky na 1,2 receptu, takže se nelze lékárníkům divit, že o tuto službu nemají zájem. Řešit to budeme asi tak, že se pokusíme umístit lékárnu do některého místního supermarketu, kde by provozní doba korespondovala s jeho provozní dobou,“ řekl pardubický krajský radní Josef Janeček (ODS), zodpovědný za zdravotnictví a sociální péči.

Situace v různých místech je opravdu jiná. Zatímco v Plzeňském kraji se 120 lékárnami je v neděli otevřena jen jedna, ve Zlínském kraji vykonávají lékárny nepřetržitou službu v sedmi obcích.

Ve Středočeském kraji z iniciativy krajského úřadu mají nepřetržitou službu lékárny ve čtyřech okresních městech, v Mladé Boleslavi, Kladně, Příbrami a Kolíně.

„Kraj nemá povinnost garantovat nonstop provoz lékáren. Zřízení těchto zařízení při oblastních nemocnicích bylo nad rámec toho, co nám ukládá zákon,“ uvedl mluvčí kraje Martin Kupka.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?