Seitlová: Lidé mají mít větší možnosti bránit se hluku

13. 2. 2013 7:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé by měli mít podle zástupkyně ombudsmana Jitky Seitlové větší možnost bojovat s hlukem. Například by měli mít možnost podílet se na rozhodování o vydání časově omezeného povolení k provozování nadlimitního zdroje hluku.


Ministerstvo zdravotnictví by podle Seitlové také mělo přesně definovat pojem „krátkodobá a ojedinělá expozice hluku“. Řekla to dnes na tiskové konferenci. Kancelář veřejného ochránce práv se problematikou hluku zabývá dlouhodobě a kroky ministerstva jsou podle Seitlové nedostatečné.

Možnost podílet se na vydávání povolení hluku by podle Seitlové měla být zakotvena v novele zákona o hluku. Problémů s hlukem je podle ní celá řada. Patří mezi ně například dopravní stavby, Seitlová zdůraznila případ dálnice D47. „Už několik let je tam zkušební provoz a limity hluku nikdo neřeší. Přitom při posledním měření byly překročené, ale není to závazné, protože dálnice není dokončená,“ uvedla Seitlová. Nadměrný hluk může přispívat k nervozitě, vzniku kardiovaskulárních chorob a snižuje pohodu bydlení.

Problémem jsou podle pracovníků kanceláře veřejného ochránce práv také různé koncerty pod širým nebem a zábavy. Ukázali to na příkladu muže z Lázní Libverda na Liberecku, který žije v sousedství bývalého hospodářského stavení. Nyní jsou na statku časté zábavy s hudební produkcí a ani ombudsman nedokázal muži pomoci situaci uspokojivě vyřešit. „Bylo velmi obtížné se v tom právně pohybovat. Stěžovatel v podstatě stále žije pouze v rovině příslibů, že se situace vyřeší,“ uvedl Tomáš Maňas z Kanceláře veřejného ochránce práv, který se hlukem zabývá.

Pracovníkům kanceláře ombudsmana se však podařilo prosadit lepší ochranu před hlukem v zahradách. Ministerstvo přislíbilo definovat v zákoně chráněný venkovní prostor, do kterého by nově měly spadat i zahrady. Důležité je podle Seitlové také zabývat se průmyslovými areály s několika výrobami, které sice každá sama o sobě splňují hlukové limity, ale dohromady je překračují.

Zástupkyně ombudsmana se na některé případy nadměrného hluku zaměřila už dříve. Za dobu svého šestiletého působení řešila i případy ze stavebního práva, sociální záležitosti a jiné. Nyní se její funkční období chýlí ke konci a některé případy jsou stále nedořešené. „Například hluk. Nechci, aby to zapadlo, až odejdu,“ řekla Seitlová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?