Semilská nemocnice jedná o spolupráci s Nemocnicí Jablonec

24. 2. 2015 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Semilská nemocnice vyjednává o spolupráci s Nemocnicí Jablonec nad Nisou. Rozhodli o tom semilští radní, kteří jablonecké nemocnici dali přednost před Masarykovou městskou nemocnicí v nedaleké Jilemnici.


ČTK o tom informovala mluvčí semilské radnice Renata Coufalová. Prioritou je vyřešit akutní nedostatek lékařů v Semilech. Nejhorší je situace na chirurgii, kde hrozí, že nebude schopna na konci března zajistit péči o pacienty. Lékaři chybí i na interně.

„V současnosti zahajujeme jednání o dalším směřování Nemocnice v Semilech s městem Jablonec nad Nisou, které nám jako první nabídlo konkrétní okamžitou pomoc,“ sdělila ČTK semilská starostka Věra Blažková (ANO 2011). Vyjednávání jsou podle ní na začátku a radnice nevylučuje další možná jednání s případnými budoucími strategickými partnery z jiných měst Libereckého kraje. „Konkrétní nabídku spolupráce od jilemnické nemocnice jsme prozatím neobdrželi,“ dodala starostka.

Situace Nemocnice Semily není dobrá. Podle Tomáše Slámy, který stojí v čele zařízení od 13. ledna, je nemocnice dlouhodobě podfinancovaná a na investice by potřebovala nejméně 64 milionů korun. Zdravotnické zařízení trpí i chronickým nedostatkem zdravotnického personálu. Chybí nejen platové ohodnocení, ale perspektiva pro oddělení. „Problémem nemocnice jsou také ztrátové technické provozy, zejména prádelna, stravovací provoz a energetické hospodářství,“ upozornil Sláma.

S tím by mohla jablonecká nemocnice pomoci. „O fúzi či majetkovém propojení nemocnice se zatím nehovoří, naše nabídka je pomoci teď akutně s personálními problémy, pomoci se snížením režijních nákladů a pomoci nemocnici, aby odvedla výkony, které má a dosáhnou maximálních tržeb od pojišťoven,“ řekl již dříve ČTK ředitel Nemocnice Jablonec Vít Němeček. Jablonecká nemocnice je podle něj připravena pomoci lékaři i dalšími zdravotnickými pracovníky zajistit chod semilské nemocnice.

Nemocnice s poliklinikou v Semilech je jedním ze čtyř zdravotnických zařízení na Semilsku. Má 130 lůžek, z toho osm je intenzivních a 67 akutních. V 90. letech byla rekonstruována za 400 milionů korun. Zařízení s 250 zaměstnanci ročně hospitalizuje 4500 pacientů, dalších 60.000 lidí ošetří její ambulance. V roce 2013 provedli tamní lékaři asi 1500 operací. Nemocnice měla předloni obrat přes 156 milionů korun a skončila kvůli nižším úhradám od pojišťoven s dvanáctimilionovou ztrátou. Loňské údaje zatím nejsou k dispozici, očekává se ale ztráta kolem deseti milionů korun. Radnice si nechala zpracovat audit zařízení, nemocnici chce transformovat na obchodní společnost, což sníží daňovou zátěž.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?