Senát bude o zdravotní reformě rozhodovat zřejmě od 20. července

23. 6. 2011 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Senát, v němž má navrch opozice, bude první část vládní zdravotnické reformy schvalovat ve druhé půli července. Pravděpodobně ji vrátí sněmovně, což už ohlásila ČSSD.


Schůze horní komory začne zřejmě 20. července, termín ještě musí potvrdit příští úterý organizační výbor, řekla ČTK senátní tisková tajemnice Pavlína Heřmánková.

Novela o veřejném zdravotním pojištění, kterou v úterý prosadila ve sněmovně koalice, počítá s rozdělením zdravotní péče na základní a nadstandardní, za kterou by si lidé připláceli, a zvyšuje poplatek za den v nemocnici ze 60 na 100 korun.

Proti tomu se bouřila levice, podle níž to znamená zavedení dvourychlostní medicíny pro chudé a bohaté. Pokud neprosadí změnu prostřednictvím Senátu, chce se obrátit na Ústavní soud.

Nesouhlas s novelou dnes avizovali také lidovci, kteří mají od loňska zastoupení pouze v Senátu. „Vláda chce zásadně omezit nárok na zdravotní péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění a dostupnou rovným způsobem všem občanům.

Kroky vlády směřují k prohloubení nesolidárnosti systému zvyšováním spoluúčasti pacientů,“ oznámil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Lidovečtí senátoři podle jejich předsedy Václava Koukala „nepřipustí svévolné obcházení ústavy a listiny základních práv a svobod“.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) rozlišení péče hájil s tím, že ke snížení současného standardu nepovede. Pacient podle něj dostane buď kvalitní a moderní péči, nebo si zvolí luxusní; platit by měli rozdíl mezi základem a luxusem. Podle Hegera je změna v souladu s ústavou, pokud se zajistí poskytování základní varianty péče.

Novela také počítá s placením léků do 50 korun pacientem, na druhou stranu zavádí třicetikorunový poplatek za recept místo za položku na receptu a zachovává hrazení amalgámových plomb ze zdravotního pojištění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?