Senát bude řešit snahu o obnovení rodičovské ubytovny v Motole

2. 1. 2017 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Senát se bude muset zabývat peticí za zachování svépomocné rodičovské ubytovny v motolské nemocnice, přestože ji bylo nutné koncem října vystěhovat.


Petici pro zachování podepsalo přes 13.000 lidí a Nadačnímu fondu a Sdružení Klíček, které ubytovnu spravovaly, jde o její obnovení. Zázemí v ní měli zejména rodiče onkologicky nemocných dětí. Klíček provozoval ubytovnu v nemocnici 23 let, ale jen na základě dohody o užívání nemocničních prostor. Pokoje vybavil a provozoval na vlastní náklady, nemocnici však za nájem ani energie neplatil.

Vedení Motola v čele s nynějším ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem (ČSSD) jej přimělo k vystěhování kvůli tomu, že vzhledem ke zpřísnění zákona o nakládání s majetkem státu potřebovalo mít prostory ve své správě. Poukazovalo rovněž na to, že rodičům hospitalizovaných dětí nabízí vlastní ubytování a prostory Klíčku by potřebovalo pro zdravotní sestry.

Nemocniční ubytovna pro rodiče má obsazeno průměrně asi 30 procent ze 63 lůžek. Podle zástupců Klíčku i některých rodičů v této ubytovně na rozdíl od pokojů Klíčku není dostatečné zázemí. Zaznělo to i při zářijovém projednávání petice ve sněmovním petičním výboru, které ale skončilo bez konkrétních závěrů, jen s nevyslyšeným doporučením oběma stranám dospět ke shodě. Senát dostal petici až 4. listopadu, tedy až po vystěhování, kdy procházel povolební obměnou.

V areálu nemocnice by v příštích letech mělo vzniknout obdobné ubytovací zařízení, které za 50 milionů korun plánuje vybudovat nadační fond Dům Ronalda McDonalda. Zástupci Klíčku dávali svůj konec v Motole do souvislosti s tímto plánem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?