Senát odmítl zavedení povinných elektronických receptů

1. 2. 2013 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Senát se včera postavil proti tomu, aby lékaři museli od roku 2015 až na výjimky povinně předepisovat elektronické recepty místo papírových. Novela zákona o léčivech se vrací k rozhodnutí poslancům. Senátorům vadilo hlavně to, že Sněmovna vložila tuto povinnost do vládní novely bez standardního projednání.


Povinné využívání elektronického receptu se v dolní komoře dostalo na návrh tří koaličních poslanců do původně technické vládní novely o léčivech, která přejímá evropské směrnice a má hlavně ochránit české pacienty před padělky léků.

Bolestivá modernizace

Jan Žaloudík (ČSSD) to označil za „neřádný přílepek“. Jeho stranický kolega Vladimír Plaček zase uvedl, že lékařům, kteří elektronickou preskripci využívají už nyní, přináší jen problémy a náklady. Eliška Wagnerová (za SZ) se obávala možného úniku dat z registru.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) zavedení elektronického receptu hájil. Podle něho může zefektivnit systém, zlepšit kontrolu, omezit padělání receptů a odstranit potíže s jejich možnou nečitelností. „Cílem je modernizace poskytování zdravotních služeb,“ uvedl.

Senátory ale nepřesvědčil. Pro vypuštění elektronických receptů z předlohy hlasovali i zástupci vládních stran v horní komoře, v níž má většinu ČSSD.

Senát z předlohy také vypustil povinnost lékárníků informovat pacienty o výši úhrady léku z pojištění. Jiří Oberfalzer (ODS) do novely prosadil ustanovení, podle něhož nebude nutná nová registrace u léků, které jsou na trhu déle než deset let.

Elektronický recept mohou lékaři vystavovat po dohodě s pacientem už několik let. Systém ale prý není příliš využíván, drtivá většina receptů je nyní papírová.

Původní vládní novela má zavést odpovědnost registrovaných firem za trvalé sledování bezpečnosti svých léčivých přípravků. Předloha dále zpřesňuje ochranné prvky léků na recept i vydávaných v lékárnách jen na průkaz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?