Senátní výbor debatoval o petici za hrazení protonové léčby

9. 10. 2013 7:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Senát možná požádá ministerstvo zdravotnictví o to, aby se zasadilo o projednání žádostí o zařazení nových metod radioterapie do seznamu výkonů. V dalším kroku by se měla provést kalkulace ceny. Navrhl to včera senátní zdravotnický výbor, který se zabýval peticí zastánců hrazení léčby rakoviny v pražském Protonovém centru ze zdravotního pojištění. Centrum má smlouvu zatím jen s Vojenskou zdravotní pojišťovnou.


Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Oldřich Tichý ČTK řekl, že VZP připravila návrh smlouvy s Protonovým centrem pro překlenutí doby, než bude rozhodnuto o případném zařazení protonové léčby do systému zdravotního pojištění. Návrh je v souladu s doporučením odborných společností, v příštích dnech ho dostanou zástupci centra.

Smlouva by podle Tichého neměla uvádět roční počty pacientů, podle odborných společností by totiž každý případ měl být posuzován individuálně. Cena za léčbu musí být srovnatelná s konkurenčními centry v sousedních zemích. VZP už dříve uvedla, že levněji než v Praze léčí centrum v Mnichově.

„Orientačně by podle našeho návrhu měly být na protonovou terapii ročně vysílány řádově desítky, maximálně jednotky stovek pacientů. To plně odpovídá horní hranici evropských standardů,“ řekl Tichý s tím, že pokud centrum návrh přijme, rázem se ČR stane s ohledem na rozšíření protonové terapie v zahraničí lídrem v protonové terapii v rámci EU.

Vedle protonové terapie existují nevyřízené další žádosti o zařazení tří metod fotonové radioterapie do seznamu výkonů, řekl ČTK zpravodaj Jan Žaloudík (za ČSSD). Výbor na jeho návrh také doporučil, aby o nich ministerstvo informovalo veřejnost.

Debata o petici nazvané Hlas pro život byla poměrně ostrá. Například Daniela Filipiová (ODS) vyčítala Protonovému centru podle ní neetickou mediální kampaň. „Řešíme návratnost investice soukromého investora,“ uvedl Radek Sušil (ČSSD). O problému návratnosti soukromé, více než čtyřmiliardové investice hovořil také ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát. Uvedl, že se odmítl jít do centra podívat, aby se potom nepsalo, že je podpořil.

Iniciátor petice se zhruba 150.000 podpisy František Matějka protonovou terapii obhajoval, podle něho má menší dopady na pacienty než fotonová a pojišťovny by ve skutečnosti ušetřily.

Smlouvu Vojenské zdravotní pojišťovny s Protonovým centrem označil Holcát za „určitý podraz“, pojišťovny prý slíbily, že budou jednotné. Zástupce centra Vladimír Šulc hovořil v souvislosti s ujednáním o možnosti ošetření stovek pacientů ročně.

Protonové centrum chce na základě smlouvy o smlouvě budoucí, kterou v roce 2006 podepsal nucený správce, kontrakt s VZP na pevný počet pacientů celkově za miliardu korun ročně na dobu 15 let. VZP dokument zpochybňuje, záležitost by měl řešit soud. Filipiová i Holcát podotkli, že originál smlouvy nikdy neviděli.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?