Senioři oklamaní hradeckým Červeným křížem dostanou peníze zpět

19. 12. 2016 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Senioři, kteří přišli o peníze za objednané ozdravné pobyty pořádané Oblastním spolkem Českého červeného kříže v Hradci Králové, dostanou své peníze zpět.


Peníze jim již začalo posílat ústředí Českého červeného kříže. Zatím se s nároky celkem za 1,2 milionu korun přihlásilo zhruba 90 seniorů. Peníze na výplaty vezme ústředí ČČK z vlastních zdrojů. Řekl to ředitel úřadu ČČK Josef Konečný.

Hradecký oblastní spolek loni od seniorů vybral zálohy na rekondiční pobyty v částkách od 7000 do 16.000 korun, ale žádné pobyty neuskutečnil a peníze lidem nevrátil. Hradecký spolek je od prosince 2015 kvůli platební neschopnosti v insolvenčním řízení, letos 16. listopadu jej hradecký krajský soud poslal do konkurzu. Podle ústředí ČČK je za situaci v hradeckém spolku odpovědné jeho vedení. Výkonná rada ČČK letos v únoru spolku zrušila registraci.

Peníze Český červený kříž vyplácí lidem, kteří své pohledávky přihlásili do insolvenčního řízení. „Oslovili jsme je s nabídkou odkupu pohledávky, a to za 100 procent její hodnoty,“ řekl Konečný. Zatím podle něj byla vyřízena asi polovina případů, výplaty peněz začaly ve čtvrtek a ČČK chce peníze všem poškozeným poslat do konce letošního roku.

Pokud se někdo z poškozených seniorů nestihl do insolvenčního řízení zatím přihlásit, má tak podle Konečného co nejrychleji učinit a ČCK od něj pohledávku také vykoupí. Čas na přihlášení pohledávky u soudu mají lidé do 16. ledna. Výplatou peněz poškozeným seniorům se ČČK podle Konečného snaží obnovit jejich důvěru v organizaci.

Pořadatelem pobytů byl hradecký spolek ČČK vystupující jako subjekt s vlastním hospodařením. Podle pražského vedení ČČK spolek hrubě porušoval stanovy, vnitřní předpisy a poškodil dobré jméno organizace na veřejnosti. Nyní základní činnosti Červeného kříže na Hradecku, například organizaci dárcovství krve, zabezpečují sousedních oblastní spolky.

Insolvenční návrh na hradecký spolek podali jeho bývalí zaměstnanci kvůli dlužným mzdám. Následně se do insolvenčního řízení s pohledávkami přihlásilo téměř 90 subjektů. Celkové závazky spolku podle přihlášených pohledávek činí 9,5 milionu korun. Největším přihlášeným věřitelem je Hotel MAS z Písku s pohledávkou čtyři miliony korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?