Sestra obžalovaná z vražd pacientů netrpí duševní chorobou

4. 12. 2015 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Bývalá zdravotní sestra Věra Marešová, která čelí obžalobě z vražd šesti pacientů rumburské nemocnice, netrpí žádnou duševní poruchou. U soudu to řekl psychiatr Michal Hessler, který na Marešovou zpracovával odborný posudek.


Marešová podle obžaloby zabíjela pacienty jednotky intenzivní péče draslíkem.

„Neshledal jsem žádnou duševní chorobu ani jiné forenzně významné duševní poruchy, ani v době vyšetření, ani v době, kdy mělo docházet k žalovaným skutkům,“ řekl před soudem Hessler. Z jeho pohledu je Marešová duševně zdravý jedinec. Potíže měla krátce poté, co byla obviněna, lékaři jí naordinovali nízké dávky antidepresiv. Podle Hesslera šlo ale o zcela standardní reakci. Hessler zpracoval posudek na základě informací ze spisu a opakovaného klinického vyšetření Marešové.

Psycholožka už dříve zpochybnila, že by Marešová zabíjela kvůli tomu, aby si ulehčila práci, jak tvrdí obžaloba. „Odstranit pacienta není řešením, protože může nastoupit pacient, který vyžaduje větší péči. Nedomnívám se, že by si odstraněním nějakého klienta práci ulehčila,“ řekla už dříve psycholožka Štěpánka Tůmová s tím, že u Marešové nenašla ani další motiv, proč by měla vraždit. „Můžeme vyloučit chorobný motiv, porucha u ní zjištěna nebyla. Při svém vyšetření jsem nezjistila ani jiný psychologický motiv, kterým bych mohla jednání vysvětlit,“ řekla Tůmová. Psycholožka připustila, že Marešová mohla udělat chybu. Lékaři u Marešové neodhalili ani agresivní rysy. Označili ji za aktivní až workoholickou s tím, že práce pro ni byla velmi důležitá.

Soud ještě čeká na zpracování revizního posudku z oboru zdravotnictví, který by měl vysvětlit rozdíly mezi zdravotními posudky obžaloby a obhajoby. Zatímco podle posudku obžaloby zemřely údajné oběti Marešové v důsledku vysokých dávek draslíku, posudek obhajoby mluví o očekávaných úmrtích odpovídajících vážnosti stavu pacientů. Revizní posudek bude podle předsedy trestního senátu Romana Felzmanna hotový nejpozději do 11. ledna příštího roku. Hlavní líčení bude pokračovat 21. ledna právě výslechem znalců.

Marešová podle obžaloby pacienty zabíjela draslíkem od roku 2010 do loňského června. Nejmladší údajné oběti bylo 35 let, nejstarší 85 let. Marešová už na začátku hlavního líčení vinu odmítla. Hrozí jí až doživotní vězení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?