Sestrám v nemocnicích se od července zvýší plat až o 2500 Kč

7. 5. 2009 9:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda Mirka Topolánka včera na svém posledním zasedání rozhodla o zvýšení platů zdravotních sester ve státních nemocnicích. Od července jim mají stoupnout tarifní platy o 15 procent a zdravotní pojišťovny na to mají připravenu přibližně miliardu korun...


Průměrná měsíční mzda i s příplatky všeobecné sestry byla loni 24 221 korun a k tomu by si měly polepšit zhruba o 2,5 tisíce korun.

„Jsem velmi ráda, že ke zvýšení jejich platů došlo. Chceme tím stabilizovat sestry a zajistit jim podmínky pro práci,“ řekla Právu Daniela Filipiová, ministryně zdravotnictví.

V ČR je nyní zhruba 90 tisíc zdravotních sester a 37 tisíc z nich pracuje v nemocnicích takzvaně u lůžka. Právě jich se toto zvýšení týká.

„U lůžka jich je i velký nedostatek,“ uvedla ministryně. Podle údajů ministerstva jich loni v prosinci chybělo 1090, z toho nejvíce v Praze, a to 531. Česká asociace sester, která má v čele budoucí ministryní zdravotnictví Danu Juráskovou ale tvrdí, že v celém zdravotnictví chybí zhruba 6000 zdravotních sester. Zatímco v ČR nyní pracuje přibližně 300 zahraničních sester, do zahraničí odešlo pracovat 1200 českých sester. Zvýšení platů by mělo přispět k atraktivitě povolání a ke stabilizaci českých zdravotních sester.

Zvýšení platů od 1. července o 15 procent bude provedeno jednak zvýšením tarifů a dále zavedením příplatku pro zdravotníky a úpravou katalogu prací. Proběhne ale ve dvou etapách. 3,5. procentní nárůst tarifního platu pocítí sestry stejně jako ostatní zaměstnanci veřejných služeb a správy již od června.

V červenci jim pak tarifní plat stoupne celkem o dalších 11,5 procent. Sestry budou zaplaceny i za odborné činnosti, které až dosud provádějí, ale zatím nejsou pro pojišťovny samostatně vykazovány. První náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr očekává, že sestrám přidají i tam, kde se neřídí tarifními třídami, tedy v soukromých a v akciových společnostech. Alespoň dříve tomu tak vždy bylo.

Ministerstvo v souboru opatření ke stabilizaci sester předpokládá i zavedení mateřských školek v nemocnicích, aby se maminky-zdravotní sestry mohly vrátit do zaměstnání. To podporuje i budoucí ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Navýšení platů sester podporuje i stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath. Podle něj ale mělo toto opatření přijít dřív a mělo být vyšší. Stejný názor má i prezident Lékařské komory Milan Kubek.

Příplatek dostanou i doktoři a laboranti

Vláda rovněž projednala zvláštní příplatek pro veškerý zdravotnický personál. O 3,5 procenta tarifního platu by měli od července dostat přidáno kromě sester také doktoři, laboranti nebo pomocný personál ve zdravotnictví.

Odbory tento příspěvek kritizují jako nesystémový. „Nevztahuje se například na zdravotní pracovníky v ústavech sociální péče,“ upozornila předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová.

Vláda včera naopak o dva týdny odložila rozhodování o protikrizových opatřeních ve zdravotnictví. Tématem se tak bude zabývat až úřednická vláda, která odstupující kabinet nahradí v pátek. Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová nenašla pro soubor opatření podporu opozice.

Václav Pergl, Hana Škodová, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?