Sestrou roku se poprvé stala kandidátka věd

28. 2. 2008 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní sestrou roku byla v úterý večer na pražském Žofíně vyhlášena doktorka filozofie Alena Mellanová, kandidátka věd. Získala tak uznání za celoživotní dílo v ošetřovatelství. Ve zdravotnictví pracuje už od roku 1959 a původně byla chirurgickou sestrou. V 90. letech se stala přednostkou Ústavu teorie a praxe ošetřovatelství a je také první zdravotní sestrou, kandidátkou věd...


Podařilo se jí prosadit bakalářské studium ošetřovatelství na I. lékařské fakultě UK. „Cenu vnímám jako ocenění práce celého kolektivu,“ řekla při vyhlašování a přiznala, že si přiťukne šampaňským, které má ráda.

V galavečeru tři další zdravotní sestry si ve finálovém klání vybojovaly titul Sestra roku 2007 v určité kategorii. V kategorii sestra v nemocniční a ambulantní péči se jí stala Věra Hradilová z chirurgické ambulance přerovské nemocnice.

Podílela se na vzniku stomického břišního pásu, který dnes patří mezi pomůcky hrazené zdravotní pojišťovnou. Radomíra Pečeňová se stala sestrou roku v sociální péči. Je z občansko-prospěšné společnosti Dotek ve Vizovicích a vytvořila centrum sociální a zdravotní péče pro lidi s Alzheimerovou chorobou, s demencí a pro ty, kteří se ocitli v tíživé sociální situaci.

Sestrou roku ve výzkumu a vzdělávání se stala docentka doktorka filozofie Jana Marečková, proděkanka Lékařské fakulty univerzity Palackého v Olomouci.

Přišla na to, jak ošetřovatelskou diagnostiku, pro sestry obávanou, přehledně a srozumitelně vysvětlit a využít v praxi.

Všem oceněným blahopřála, jako již tradičně, předsedkyně správní rady Nadace Vize 97 Dagmar Havlová a také ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Ocenili práci všech zdravotních sester, bez kterých by zdravotnictví nemohlo dobře fungovat.

Oceněné sestry na závěr čekalo velké překvapení: nasedly do připravené dlouhé limuzíny a se sklenkou šampaňského se vydaly na projížďku noční Prahou.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?