Sestry v prostějovské nemocnici se bouří

29. 9. 2009 9:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Rozruch mezi všeobecnými sestrami v prostějovské nemocnici vyvolal PR článek holdingu Agel o navyšování platů zdravotních sester a porodních asistentek o patnáct procent z peněz zdravotních pojišťoven. V Prostějově dostalo téměř čtyři sta sester přidáno jen sedm procent...


V nemocničních chodbách se okopírovaný článek objevil vylepený na dveřích, pravděpodobně měl vedení nemocnice naznačit, co si o něm jejich zaměstnanci myslí. „V žádném případě jsme nedostali přidáno patnáct procent,“ zmínila sestra Jana z prostějovské nemocnice, která v ní pracuje přes dvacet let. (Jméno je záměrně změněné).

Od 1. září se jí tarifní složka platu zvedla, stejně jako ostatním všeobecným sestrám a porodním asistentkám, o zhruba tisíc korun na patnáct tisíc osm set, což je právě sedm procent. „Článek popisoval situaci v celé naší společnosti,“ vysvětlila personální ředitelka Agelu Miroslava Pešátová. O Středomoravské nemocniční, kam patří i nemocnice v Prostějově, v něm není žádná zmínka. „Psali jsme v něm o situaci v našich severomoravských nemocnicích,“ doplnila Pešátová.

O tom, jaká je platová politika v jednotlivých nemocnicích, v Agelu rozhodují sami jejich ředitelé. „Agel v článku popisuje, jak dojde k druhému navýšení průměrných platů o patnáct procent, což není pravda,“ vysvětlila sestřička Jana a doložila to svými výplatními páskami za poslední rok.

Plat sester v Prostějově se skládá ze dvou částí. „Osmdesát procent tvoří základní tarif a dvacet procent je pohyblivá složka, která se skládá z odměn nebo osobního ohodnocení,“ vysvětlil ředitel Nemocnice Prostějov Tomáš Uvízl. Výši pohyblivé složky platu rozděluje na oddělení vrchní sestra.

„Podle kolektivní smlouvy s odbory jsme ji měli letos zvednout o dvě procenta, ale zvedli jsme ji o pět,“ zmínil Uvízl. O patnáct procent, o kterých se hovoří v článku, se zvýšil průměrný plat sestrám v severomoravských nemocnicích, které spravuje Agel. Podle ředitele má na růst platů ve Středomoravské nemocniční také vliv zadlužení nemocnic na střední Moravě.

„Při přebírání nemocnic v Prostějově, Přerově a Šternberku od kraje měly dohromady dluh osmdesát milionů,“ popsal Uvízl. Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že v druhé polovině letošního roku navýší platy zdravotním sestrám a porodním asistentkám o patnáct procent z peněz od zdravotních pojišťoven průměrně o 2500 korun.

„To má platnost v krajských nebo fakultních nemocnicích. My jsme soukromá společnost a reagujeme na trh práce,“ vysvětlil Uvízl. Podle ministerstva zdravotnictví činila průměrná měsíční mzda všeobecné sestry v loňském roce 24 221 korun hrubého.

Jana z Prostějova má jedenadvacet tisíc korun hrubého. Podle ředitele Uvízla je s penězi problém: „Od prvního září jsme navýšili tarif o tisíc padesát korun a za srpen jsme zpětně vyplatili peníze v odměnách,“ uvedl Uvízl. „Z velkých pojišťoven máme přislíbeno, že nám pošle peníze Všeobecná zdravotní pojišťovna, a od ostatních ne,“ dodal. „V žádném případě však nebudeme sahat na pohyblivou složku platu,“ ujistil Uvízl.

Petr Syrovátka, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?