Síťová lůžka nahradily speciální pokoje

10. 8. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Klienti Domova důchodců v Dobré Vodě, kteří trpí Alzheimerovou chorobou nebo demencí, už při záchvatech nebudou muset na takzvaná síťová lůžka. Proti tomu, aby si v ojedinělých případech ublížili, nebo i ohrozili druhé, je jako první v republice budou chránit dva speciální pokoje...


Jako první v republice jsou v největším domově důchodců v Dobré Vodě na jihu Čech

Ty jsou vystlané molitanem, mají topení ve stropě a jsou tam instalované i kamery. V úterý je ukazoval ve třetím patře tohoto největšího domova důchodců na jihu Čech novinářům ředitel Josef Hes.

„Oba pokoje jsou vystlané molitanem v teplé žluté barvě, která byla speciálně vybrána a měla by přispět k uklidnění klienta. Také topení instalované ve stropě by mělo mít pozitivní vliv. Klient v nich bude jen na nezbytnou dobu, kterou určí lékař,“ vysvětlil Hes.

Upozornil, že v domově měli čtyři síťová lůžka, která zrušili. „Klecová lůžka jsme tu nikdy neměli,“ zdůraznil.

Peníze na ně dostal domov z grantu

Oba pokoje stály 375 tisíc korun, které dostal domov z vypsaného grantu od Jihočeského kraje. „Myslím, že jsme v grantu uspěli proto, že jsme největší zařízení na jihu, a také jsme jedním z mála, kdo přijímají klienty s Alzheimerovou chorobou nebo demencí,“ je přesvědčen Hes.

Oba pokoje jsou nyní prázdné. „Zmíněné záchvaty jsou opravdu jen ojedinělé. Je jich řádově jen několik za rok. Jsem si jistá, že tři lůžka v nových pokojích nebudou nikdy současně zaplněna. Oddělení pro osoby s těžkou demencí a Alzheimerovou chorobou pečuje o 45 pacientů,“ sdělila vrchní sestra domova Marta Kovaříková.

V celém domově je tři sta lůžek, má devět oddělení a pracuje zde více než sto lidí. „Právě zdravotnický personál vykonává velmi náročnou práci. Zařízení je důležitým doplňkem k jejich každodenní obětavosti a nové pokoje jim v péči pomohou,“ uvedl Hes.

Dodal, že síťová lůžka nezrušili kvůli jejich kritice. „Podle mě byla vyhovující, ale nové pokoje jsou vylepšením životních standardů v domově. Mluví se o tom, zda klec, síť, speciální opatření, či prášky, ale když chybí vztah mezi pacientem a personálem, tak je to o ničem.“

Pravidla pro používání klecových a síťových lůžek schválil v květnu Senát a před tím Poslanecká sněmovna jako součást novely zákona o sociálním zabezpečení.

Názory expertů na používání těchto lůžek se různí. Vzrušenou debatu o nich rozpoutala v loňském roce také autorka knih o Harrym Potterovi Joanne Rowlingová.

Pavel Orholz,

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?