Sjezdy komor: výměny postů a debaty o zákonech

11. 11. 2008 8:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Uplynulý víkend byl pro lékaře i lékárníky poměrně zásadní. Proběhly totiž sjezdy profesních komor. Zatímco stomatologové volili svého nového prezidenta, lékárníci vyzývali k úpravám v chystaném zákoně a diskutovali s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem...


Od 21. září 2009 povede Českou stomatologickou komoru Pavel Chrz z Poděbrad. V prezidentské funkci vystřídá Jiřího Pekárka, který komoru vedl osmnáct let.

Čtyřiapadesátiletý Chrz porazil ve druhém kolem Jiřího Zemena z Plzně. Delegáti na sjezdu České stomatologické komory tak dali najevo, že jsou s dosavadním řízením komory spokojeni, Chrz je totiž současným viceprezidentem komory.

„Měl jsem silné protikandidáty a neočekával jsem tak pozitivní výsledek, 62 procent hlasů pokládám za velký úspěch,“ reagoval pro Zdraví.Euro.cz nový prezident komory Pavel Chrz.

Podle něj se delegáti rozhodli zvolit kontinuitu. „Samozřejmě, že očekávají určité změny, ale ne příliš zásadní,“ dodal Chrz.

Prezidenta si zubaři volí každé čtyři roky. Letos byli kandidáti čtyři. Kromě Chrze a Zemena ještě Zuzana Vystrčilová a Josef Kunkela. Jiří Pekárek už funkci neobhajoval.

Samostatný zákon potřebujeme

Jedním z hlavních témat sjezdu byla i debata o samostatném zákoně stomatologické komory. Do Plzně za zubaři proto přijel i místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví, poslanec Boris Šťastný, který je připraven předložit do sněmovny tři zákony o komorách, stomatologické, lékařské a lékárnické.

„Předpokládáme, že by zákon mohl být předložen počátkem příštího roku. Měsíc a půl nyní bude na seznámení se zákonem a připomínkování,“ popsal další vývoj Chrz.

Zákon by měl přinést například to, že členství v komoře by už nebylo povinné, ale dobrovolné. Povinný by byl jen zápis do seznamu stomatologů, který by komora měla spravovat.

Samostatný zákon pro stomatology je podle šéfa komory Jiřího Pekárka nutný už jen proto, že zubaři mají mnohdy odlišné potřeby i zájmy než lékaři jiných oborů. „A lékařská komora samostatně připravuje vlastní zákon, aniž by nás vůbec kvůli tomu kontaktovala,“ vysvětlil Pekárek na sjezdu.

Sjeli se i lékárníci

Na sněmu se sešli i delegáti České lékárnické komory, v Benešově dva dny diskutovali o svých problémech. „Letošní sjezd je výjimečný tím, že probíhají reformy zdravotního systému, které se lékáren dotýkají nejvíc v celé historii,“ okomentoval setkání prezident České lékárnické komory (ČLnK) Stanislav Havlíček.

Lékárníci chtějí, aby podle chystaného zákona o zdravotních službách byli do systému jejich poskytování zařazeni jako vysoce kvalifikovaní zdravotničtí profesionálové. „V současném systému stát chybně, ale stále ještě počítá s tím, že lékárenské péče jsou pouze náklady na léky. Vůbec nezohledňuje a nehovoří o vysoce kvalifikované specializované práci zdravotníků-farmaceutů při monitorování interakcí a lékových chyb,“ vysvětloval Havlíček.

Velké téma? Regulační poplatky

Hostem na sjezdu lékárníků byl i ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, ten mimo jiné přijel obhajovat regulační poplatky. Zdůraznil, že snaha sociálních demokratů odpustit regulační poplatek v krajských lékárnách povede ke zdražení léků.

Hodnota poplatku se totiž odečítá od ceny léku. ČSSD kromě toho podle něj vyvolá kritickou situaci u ostatních lékáren, které budou regulační poplatky nadále vybírat.

„Odpouštění poplatků v lékárnách znamená zdražování léků. A to je potřeba jasně říci. To znamená, že ČSSD, která tohle propagovala a teď to realizuje v krajích, chce zdražit pacientům léky v lékárnách, které jim patří, a zároveň vytvořit kritickou situaci u kolegů, kteří jsou jejich konkurenti,“ uvedl Julínek.

David Rath s tím ale nesouhlasí. „To je věcí majitele lékárny, jakou marži chce mít. Krajský úřad jako zástupce majitele v žádném případě marži zvedat nebude,“ oponoval Rath pro ČTK.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?