Slavkov má opravené středisko pro lidi s onemocněním ledvin

1. 8. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve Slavkově u Brna otevřeli po rekonstrukci středisko pro pacienty s onemocněním ledvin, jde o investici za 100 milionů korun. K dispozici je dialyzační středisko, odborné ambulance, rehabilitační služby a rozšířený domov pro zdravotně postižené, vše zhruba pro 3000 evidovaných pacientů ze Slavkova a okolí, řekla ČTK mluvčí investorské firmy B. Braun Medical Lucie Kocourková.


Jak mluvčí uvedla, v komplexu bude celkem pracovat přes 50 lidí, z toho dvě třetiny tvoří zdravotní sestry. „V rámci jedné dialyzační směny jsme schopni ošetřit až 15 lidí, kdy celkový počet se odvíjí od potřeb jednotlivých pacientů,“ řekla Kocourková.

Rekonstrukce budovy známé pod jménem Lázeňský dům trvala 16 měsíců, prodloužilo se levé i pravé křídlo, z půdy vzniklo nové patro. Firma dala vyměnit i veškeré instalace, elektřinou počínaje a, klimatizací konče. „Na dobu rekonstrukce jsme dialýzu přestěhovali do Nemocnice Vyškov, která nám vyšla vstříc. My bychom tam rádi udrželi dialyzační středisko i nefrologickou ambulanci nadále. Pro řadu pacientů by tento krok znamenal ušetření až poloviny času stráveného v sanitce,“ uvedl lékař soukromého dializačního střediska Martin Kuncek.

Pacienti potřebují léčbu v podobě dialýzy nejčastěji třikrát týdně, dojíždět musejí do nejbližšího zařízení, které ji poskytuje.

Rozšířen byl i zdejší domov pro zdravotně postižené, který zvýšil kapacitu z pěti na 32 lůžek, pacienti se do něj mohou stěhovat v srpnu. K dispozici jim budou jedno a dvoulůžkové a několik třílůžkových pokojů. Určený je především pro pacienty s onemocněním ledvin, může jít ale i o lidi trpící cukrovkou, vysokým tlakem, chronickými záněty, vrozenými vadami nebo třeba nádory. V non-stop provozu bude mít pacienty na starosti celkem 14 zdravotních sester a sociálních pracovnic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?