Slušovická firma dovezla léčebné konopí, čeká na předpisy lékařů

6. 5. 2014 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Společnost Elkoplast Slušovice, která má v Česku jako jedna ze tří firem povolení k zacházení s konopím pro léčebné využití, konopí sice dovezla, ale zatím do žádné lékárny nedodala. Záleží nyní na lékařích, aby ho předepisovali, řekl ČTK jednatel Elkoplast Slušovice Ladislav Krajča.


Léčbu marihuanou v tuzemsku povolil zákon od dubna 2013, lékaři ale dosud žádný recept nenapsali.

Krajča nechtěl uvést, kolik léčebného konopí společnost dovezla. Podle licence udělené loni ministerstvem zdravotnictví mohla dovézt z Nizozemska až tři kilogramy. „Konopí je tady už delší dobu, dovezli jsme ho letos. Je ho dost. Jsme v kontaktu s lékárnami i s pacienty. K vydání léku je ale potřeba recept,“ uvedl Krajča.

Léčebné konopí se bude vydávat na elektronický recept, data o výdejích odešle lékárna do elektronického úložiště v lékovém ústavu, aby pacient nepřekročil povolenou měsíční dávku 30 gramů. Úložiště už je podle mluvčí ústavu Lucie Šustkové připraveno, čeká se na to, až budou mít lékárny i lékaři zapracovaný potřebný počítačový program.

„Podle mých informací výdejové softwary už některé lékárny mají a začíná se pracovat také na softwarech pro lékaře. V řádu týdnů by předepisování mohlo už fungovat,“ řekla ČTK Šustková.

Krajča doplnil, že konopí se bude prodávat za 250 až 300 korun za gram. Pojišťovny tuto podpůrnou léčbu nehradí. Konopí má zmírňovat obtíže pacientů s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS, je jen pro dospělé.

Lékaři nemají prý o využití marihuany k léčbě dostatek informací, řada jich odmítá i elektronický recept. Pacienti jsou tak stále odkázáni na své výpěstky, nebo kupují marihuanu na černém trhu a riskují střet se zákonem. Od letošního dubna přitom zákon umožňuje firmám pěstovat marihuanu v ČR, o tuto možnost se předběžně zajímala asi stovka firem.

Šustková uvedla, že v řádu dnů až týdnů vypíše ústav výběrové řízení na pěstování léčebného konopí v tuzemsku, dopracovává zadávací dokumentaci.

Pěstovat léčebné konopí ve velkém by se Češi mohli učit v Izraeli, kde mají s jeho užitím k léčbě a pěstováním pod dohledem státu letité zkušenosti. Dovézt léčebné konopí z Izraele možné zatím není, musel by se změnit tamní zákon. Rychlejší je proto získat jejich know-how. Jednání už zahájila ostravská společnost Carun Pharmacy.

„Pokud se máme bavit o inteligentním konceptu, jak přinést pacientovi lék z konopí, pak je Izrael správný příklad toho, jak to udělat,“ řekl ČTK ředitel společnosti Jiří Stabla.

Po návštěvě v Izraeli uvedl, že ještě nikdy neviděl kontrolovanější podnikání, než je to s marihuanou. „Neztratí se ani gram. Kvalita materiálu je na vysoké úrovni. Celkový systém a kontroly od semínka až po předání pacientovi je tam každodenní rutinou a státní kontrolní úřad má nepřetržitou kontrolu nad celým děním,“ popsal Stabla.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?