Smlouva VZP a protonového centra by mohla být za týdny až měsíce

16. 7. 2015 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
V řádech týdnů nebo měsíců by mohla být završena jednání mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) a pražským protonovým centrem o řádné smlouvě. Senátorům ze zdravotnického a sociálního výboru to řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).


Protonová terapie by se taky měla dostat do seznamu výkonů VZP. Ředitelka centra Iva Taťounová uvedla, že věří v brzké uzavření smlouvy, a doplnila, že zaměstnanecké pojišťovny s centrem uzavřely spolupráci od počátku tohoto roku.

Pojišťovna se přela se soukromým protonovým centrem kvůli předběžné smlouvě, kterou uzavřel s investorem před devíti lety nucený správce VZP Antonín Pečenka. Podle kontraktu se mělo v zařízení léčit kolem 1600 pacientů za miliardu korun, a to 15 let. VZP smlouvu označila za neplatnou.

Němeček pochválil ředitele pojišťovny Zdeňka Kabátka a správní radu za to, že podle něho dokázali čelit tlaku protonového centra. Byl podle ministra za hranou toho, kdy jsou pacienti využíváni jako rukojmí s cílem „vydojit“ peníze z veřejného zdravotního pojištění.

„Vypadá to, že dostali trochu rozum a je šance, aby byl brzy konsenzus na výši úhrady,“ řekl Němeček. Původně předpokládané počty pacientů byly prý nereálné, půjde o desítky pacientů ročně. Potrvá podmínka, aby indikace k protonové terapii dávala onkologická centra, dodal ministr.

„Již od počátku roku máme uzavřeny smlouvy o úhradě protonové léčby se všemi zaměstnaneckými pojišťovnami a tak věříme, že brzy uzavřeme řádnou smlouvu i s VZP. Protonová léčba je u některých diagnóz k pacientovi šetrnější, a proto jsme největší české pojišťovně nabídli výhodné cenové podmínky, aby pacientům byla tato léčba indikována včas a bez zbytečné administrativy,“ sdělila ČTK Taťounová.

Ve sporu mezi Proton Therapy Centrem, které vzniklo nákladem 3,5 miliardy korun v areálu Nemocnice Na Bulovce, a VZP padlo několik trestních oznámení a žalob, a to z obou stran. Pečenka čelí obžalobě pro podezření z pokusu o zneužití pravomoci veřejného činitele, jeho případ začne příští týden projednávat soud.

VZP jako jediná ze sedmi zdravotních pojišťoven řádnou smlouvu s pražským protonovým centrem nemá. I bez ní nicméně hradí ozařování protony každému svému pojištěnci s doporučením komplexního onkologického centra. Někteří z nich se léčí v Mnichově, kde je to údajně levnější.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?