Smlouvy pojišťoven s lékaři budou účinné až zveřejněním

29. 4. 2015 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Smlouvy zdravotních pojišťoven s nemocnicemi a ambulancemi budou účinné možná až se zveřejněním. Pacienti by si taky mohli legálně připlatit za dražší zdravotnické služby. Vládní takzvaná transparenční novela zákona o veřejném zdravotním pojištění jde ve Sněmovně s navrženými úpravami po úterním druhém čtení do závěrečného schvalování.


Uskuteční se po opětovném projednání ve výboru nejdříve ve druhé polovině května.

Dobrovolnou spoluúčast pacientů za dražší, nyní nehrazené služby navrhli zakotvit do zákona poslanci ANO Radka Maxová a Miloslav Janulík. Jejich úprava spočívá v tom, že pacienti by měli možnost doplatit rozdíl mezi částkou, kterou běžně hradí pojišťovna, a skutečnou cenou dražší služby. Nyní se to prý řeší například dary. Úprava by podle Maxové umožnila transparentní poskytování zdravotních služeb, aniž by byl snížen rozsah hrazených služeb.

O návrhu se rozpoutala debata. Soňa Marková (KSČM) označila úpravu poslanců ANO za nebezpečnou. „Návrh by umožnil nekontrolovaný nárůst spoluúčasti pacientů,“ řekla. Podle ní by bylo nutné nejprve zakotvit standardní služby. Jiní poslanci její názor označili za nepochopení návrhu. Podotýkali, že zatímco nyní si musí pacient zaplatit například odlehčenou sádru celou, po schválení návrhu by hradil jen rozdíl mezi její cenou a sádrou standardní.

Podmínění účinnosti smluv jejich zveřejněním navrhl zdravotnický výbor. Vládní předloha to předpokládá, zavedla by až desetimilionovou sankci. Na zdravotní pojišťovny se má v budoucnu vztahovat zákon o registru smluv, jehož návrh účinnost dohod zveřejněním rovněž předpokládá.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) se dnes postavil proti jinému návrhu výboru, jenž zachovává současnou výši rezervních fondů zdravotních pojišťoven. Vládní novela je snižuje na polovinu. Návrh výboru by znamenal, že budou dál vázány peníze, které by mohly být využity na léčbu pacientů, uvedl. Ministr nesouhlasí ani s tím, aby ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny mohli nadále zasedat poslanci a senátoři, kteří jsou zároveň lékaři a mají s ní smlouvu.

Výbor taky chce umožnit pacientům měnit pojišťovnu ve dvou termínech za rok místo nynějšího jednoho. Ke sloučení dvou pojišťoven má být nutný souhlas nejméně dvou třetin členů správních rad. Výbor dále navrhl upravit pravidla zařazování nových lékařských výkonů do úhradové vyhlášky.

V závěrečném schvalování budou poslanci hlasovat o návrhu Maxové, aby lidé nad 65 let věku měli plošně hrazené očkování proti pneumokokům. Bylo by dobrovolné. Ve zdravotnickém výboru poslankyně s návrhem neuspěla. Lidovec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) chce stanovit podmínky pro fúze pojišťoven, slučování by schvalovala vláda. Podobnou úpravu žádá předseda zdravotnického výboru Rostislav Vyzula (ANO), který taky chce posílit ministerstvo financí například v nominaci zástupců do správních rad zaměstnaneckých pojišťoven a v rozhodování o návratných finančních výpomocích. Ve výboru žádný z těchto návrhů neuspěl a podle Němečka oslabují roli ministerstva zdravotnictví.

Vládní norma zakáže pojišťovnám pod až pětimilionovou sankcí nábory pojištěnců přes jiné firmy. Pojišťovny taky budou muset dávat ministerstvům zdravotnictví a financí a na návrh výboru i Českému statistickému úřadu data, která ministerstvům poslouží hlavně k vytváření cen.

Navrhované změny zákonů o zdravotním pojištění a o pojišťovnách jsou součástí Němečkova plánu, který v minulosti přijala vláda. Má zprůhlednit finanční toky, jak to žádá ministr financí Andrej Babiš (ANO). Resort spotřebuje za rok kolem 290 miliard korun, pojišťovny dávají na úhradu péče přes 220 miliard korun ročně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?