Smrt stovek indických dětí zavinila konzumace liči, tvrdí vědci

2. 2. 2017 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Záhadná úmrtí stovek indických dětí, která v posledních dvou desetiletích nebyli s to vysvětlit lékaři v severní Indii, souvisí s konzumací ovoce liči.


Podle nového výzkumu amerických a indických vědců, podle nichž se dětem stalo osudným, že tyto plody pojídaly ve velkém na lačno. Napsal o tom zpravodajský web televize BBC. Lékaři v severoindickém státě Bihár řešili každý rok případy až několika stovek dětí, které trpěly náhlými křečemi a ztrátou vědomí. Přibližně polovina z nich, podle odhadů úřadů více než stovka ročně, navzdory snaze bezradných doktorů zemřela.

Výzkum zveřejněný v lékařském časopise The Lancet dospěl k závěru, že fatální selhání organismu způsobily plody stromů, které děti sbíraly ze země. Liči obsahuje toxin zvaný hypoglycin, který oslabuje schopnost těla produkovat potřebnou glukózu. Protože ve většině případů děti jedly liči hned po ránu na zahnání hladu, aniž měli před spaním jakoukoli večeři, jejich hladina cukru v krvi byla před konzumací ovoce již dost nízká.

U některých dětí pak nastalo hypoglykemické kóma, které hrozí diabetikům, a pokud lékař ihned správně nezasáhl, zemřely. Vědci svou hypotézu zkoumali na vzorku pacientů z roku 2014. Ve stejné době rozhlásily úřady mezi rodiči v postižené oblasti státu Bihár, aby se snažili dávat dětem pravidelnou stravu i večer a aby omezili množství liči, které dítě sní. Počet případů poté klesl na několik desítek ročně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?