Šnajdr: Mírné navýšení plateb státu je kompromis

23. 9. 2009 9:54
přidejte názor
Autor: Redakce
Plánované navýšení plateb státu zdravotním pojišťovnám za děti, důchodce a nezaměstnané o 46 korun na měsíc a osobu považuje ministerstvo zdravotnictví za kompromis a maximum možného. Ministr financí Eduard Janota původně počítal s nulovým navýšením...


Zakotvení výše platby z dnešních 677 na 723 korun měsíčně na osobu schválila vláda v úsporném balíčku. Rozhodovat o něm bude ke konci týdne sněmovna

Náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr ČTK řekl, že i díky mírnému navýšení plateb, které ministerstvo ve vládě prosadilo, stát zaplatí za státní pojištěnce o 4,9 miliardy korun navíc oproti letošnímu roku. „Vzhledem k tomu, v jakém stavu jsou veřejné finance, to považuju za maximum možného,“ uvedl Šnajdr. Již dříve zmínil, že nulová varianta by znamenala, že by v systému chybělo asi devět miliard korun.

K balíčku opatření, kterými chce vláda snížit schodek připravovaného rozpočtu na příští rok, mají výhrady téměř všechny parlamentní strany. ODS oznámila, že je připravena i přes velké výhrady balíček schválit. ČSSD má naopak připravený soubor pozměňovacích návrhů. Pokud ČSSD balíček otevře, přijdou se svými úpravami zřejmě i lidovci.

O navýšení plateb za státní pojištěnce usiluje dlouhodobě ČSSD. Chtěla by také prosadit jejich automatickou valorizaci. Současné mírné navýšení o 46 korun na osobu a měsíc považují sociální demokraté za nedostatečné.

Ještě zásadnějším problémem je v této souvislosti podle stínového ministra zdravotnictví Davida Ratha (ČSSD) plánované snižování platů státních zaměstnanců. „Vzhledem k tomu, že chce (Janota) snížit platy tj. klesne výběr zdravotního pojištění, tak dojde k ekonomické krizi a toto navrhované zvýšení plateb za státní pojištěnce nebude stačit, řešením je nesnižovat platy,“ uvedl pro ČTK Rath. Vláda navrhuje snížení platů pracovníků ve veřejném sektoru o čtyři procenta.

Podle vyjádření poslance za ODS Borise Šťastného ani občanští demokraté nejsou vládním návrhem na mírné navýšení státních plateb nadšení, ale smíří se s tím. „Lepší než nic, ale je to málo. Rozumná hodnota, aby se zdravotní systém nedostal do nestability, se pohybuje někde kolem 800 korun,“ sdělil ČTK Šťastný.

Podobné stanovisko zaujala také největší zdravotní pojišťovna v Česku. „Je to kompromisní návrh, přesto ho vítáme, protože systém zdravotnictví peníze potřebuje,“ řekl ČTK mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiří Rod.

Podle viceprezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Vladimíra Kothery se teprve uvidí, zda bude nyní plánované navýšení plateb za státní pojištěnce dostatečné, nebo ne. „Bude to záviset na úhradové vyhlášce, kde nebylo dosaženo dohod, a úprav sazebníku. Pokud budou na úrovni letoška, pak by navýšení platby bylo stabilizující v situaci, kdy se řeší celková krize,“ řekl Kothera ČTK.

Vládní balík počítá také s navýšením stropu plateb zdravotního pojištění. Maximální vyměřovací základ pro zaměstnance a podnikatele by měl vzrůst na 145.000 korun měsíčně. To by mělo do zdravotnictví přinést zhruba 1,5 miliardy korunu. Podle Šnajdra balíček počítá také se změnami lékové politiky, úspory na lécích by měly dosáhnout údajně až tři miliardy korun.

O navýšení plateb zdravotním pojišťovnám za státní pojištěnce se ministerstvo zdravotnictví snažilo letos již dvakrát. Reformní a protikrizové novely, které předložilo sněmovně, ale odmítla sociální demokracie, komunisté a částečně lidovci. Například na jaře ministerstvo navrhovalo navýšení na 727 korun měsíčně na osobu. Podle původních plánů ministryně Dany Juráskové měla letos od 1. července vzrůst platba státu o 2,5 miliardy korun, v příštím roce o dalších pět miliard korun.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?