Sněm zubařů odmítl zásah ministerstva do dohod s pojišťovnami

15. 11. 2010 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Sněm České stomatologické komory (ČSK) oficiálně odmítl postup ministerstva zdravotnictví, které návrhem úhradové vyhlášky na rok 2011 údajně vůbec poprvé zasáhlo do dohod mezi zdravotními pojišťovnami a poskytovateli zubní péče.


Ministerstvo v případě vyhlášky argumentuje snahou ušetřit. Komora neuvedla, o kolik peněz mají zubaři podle návrhu ministerstva dostat méně, protože o tom teprve bude v pondělí jednat její prezident s ministrem zdravotnictví.

Sněm proto vyzval ministerstvo, aby respektovalo výsledek dohodovacího řízení a svůj návrh úhradové vyhlášky změnilo. Jinak zástupci zubních lékařů zváží právní kroky, které by zabránily vydání úhradové vyhlášky v navrženém znění nebo jejímu uvedení do praxe, uvedla ČSK v komuniké, které má ČTK k dispozici.

„Dohoda respektuje všechna zákonná ustanovení, medicínská hlediska i současné finanční možnosti systému veřejného zdravotního pojištění,“ uvedli zubaři z všech oblastí ČR ve svém komuniké. Podle prezidenta komory Pavla Chrze přesto předložilo ministerstvo takový návrh úhradové vyhlášky, který dohodu nerespektuje a navíc bezdůvodně zasahuje hlavně do její odborné části.

„Narušuje tím vyváženost systému, který se organicky vyvíjí přes deset let. Ve svém důsledku může způsobit komplikace při zajišťování preventivní zubní péče,“ uvedli zubaři. Navržená vyhláška by podle nich vedla k nárůstu objemu úhrad z veřejného zdravotního pojištění, byť záměr ministerstva zdravotnictví byl opačný. Například zmiňuje tři prohlídky u dětí do 18 let ročně místo dosavadních dvou, které postačují.

„V pondělí v 16:00 budu jednat s ministrem. Chci ho přesvědčit, že rozhodnutí není dobré a je třeba se vrátit k výsledku dohadovacího řízení,“ uvedl Chrz. Návrh úhradové vyhlášky podle nich narušilo uzavřenou dohodu mezi nimi a zdravotními pojišťovnami. Ministerstvo v úhradové vyhlášce dává stomatologům na příští rok méně peněz, než kolik si za péči o chrup svých pacientů domluvili s pojišťovnami.

Ministerstvo v případě vyhlášky argumentuje snahou ušetřit. Ze strany pojišťoven ale nebyly podle ČSK letos vůči stomatologii vyvíjeny žádné tlaky na snížení výdajů. „Opakovaně se prokázalo, a to už několik let po sobě, že úhrady stomatologické péče jdou dolů,“ dodal Chrz.

Procento podílu z veřejného zdravotního pojištění se snižuje. „V roce 1997 jsme začínali někde na sedmi procentech, dnes jsme na 4,5 procenta. To je už strašně málo a vůbec to neodpovídá zvyklostem ve světě,“ uvedl šéf komory.

Stomatologové by pochopili snížení úhrad za podmínek, že se „systém otevře a řekne se jasně, co nebude hrazeno a vy zubaři si běžte s kůží na trh“. Podle Chrze se ale pouze snižují úhrady z veřejného pojištění a druhý krok chybí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?