Sněmovna pravděpodobně schválí zrušení poplatků u lékařů a v lékárnách

19. 9. 2014 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Sněmovna pravděpodobně schválí zrušení třicetikorunových poplatků u lékařů a za recept v lékárnách od příštího roku. Opoziční ODS se nepodařilo v dnešním druhém čtení prosadit vrácení vládní předlohy k diskusi do zdravotnického výboru.


Opoziční KSČM navrhla i konec devadesátikorunových plateb na pohotovostech, případně jejich započítávání do takzvaného ochranného limitu. O konečné podobě normy poslanci rozhodnou nejdříve příští středu.

Výpadek příjmů ambulancí a lékáren bude činit podle propočtů z loňska asi 3,27 miliardy korun. Lékaři mají dostat kompenzace prostřednictvím úhradové vyhlášky do výše vybraných poplatků za loňský rok. V případě farmaceutů chce ministerstvo zavést zvláštní výkon vydání léčebného přípravku na recept, který by byl hrazen z pojištění. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) uvedl, že celkově půjde nejvýše o 800 milionů korun. Lékárny sice měly na poplatcích vybrat asi 1,7 miliardy, řada z nich je ale pacientům kompenzuje slevami.

Zrušení regulačních poplatků, kromě platby za pohotovost, má koaliční vláda v programovém prohlášení. Podle Němečka představují sociální a administrativní zátěž a neplní očekávanou regulační funkci.

Pozornost vzbudil mezi poslanci Jiří Koskuba (ČSSD), který se některých poplatků zastal. „Nenamlouvejme si, že poplatky nebyly přínosem do systému,“ řekl. Podotkl taky, že pokud je cokoli zdarma, část lidí to zneužívá.

Koskuba zdůraznil, že vládní návrh „nepotopí“. „Doufám, že kulturním způsobem se k této problematice vrátíme,“ uvedl. V reakci na jeho projev ODS navrhla vrátit debatu do výboru. Návrh ale z jiných frakcí podpořila pouze TOP 09.

Poslanci koaličních ANO i KDU-ČSL hovořili o možné debatě o platbách za hospitalizaci. Stokorunové platby v nemocnicích zrušil od letošního ledna Ústavní soud s tím, že pro řadu občanů činí nemocniční péči nedostupnou. Proti návratu k platbě 60 korun v nemocnicích soud nic nenamítal, koalice se ale rozhodla ji neobnovovat.

Vládní předloha zachovává pacientům nynější ochranné limity, započítávat se do nich mají jen doplatky za léky. Komunisté chtějí, aby se limity snížily na polovinu, a byly tedy pro pacienty výhodnější.
Regulační poplatky zavedla v roce 2008 vláda Mirka Topolánka (ODS). O jejich zrušení se dosud neúspěšně pokoušely ČSSD a KSČM.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?