Sněmovna by měla poplatky zrušit

10. 4. 2009 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanecká sněmovna by měla všechny zdravotnické poplatky zrušit. Doporučil jí to včera sněmovní zdravotnický výbor. Podpořil tak oba návrhy proti poplatkům, jak z dílny KSČM, tak i Moravskoslezského kraje. Koaliční strany nenašly dostatek hlasů pro to, aby jeho rozhodnutí zvrátily; lidovecký poslanec Ludvík Hovorka se zdržel hlasování...


Proti doporučení schválit zrušení poplatků hlasoval ve výboru poslanec Jiří Carbol (KDUČSL). O zrušení poplatků by měli zákonodárci rozhodnout na nejbližší schůzi, která začne 28. dubna.

Výbor včera také doporučil Sněmovně zpřesnit pravidla pro slučování zdravotních pojišťoven. Normu předložili poslanci Ludvík Hovorka a Jiří Carbol (oba KDU-ČSL) spolu s poslankyněmi vyloučenými ze Strany zelených Věrou Jakubkovou a Olgou Zubovou. Podle normy by sloučení mělo být možné pouze v případě, že některá z pojišťoven do roku od založení nezíská alespoň 50 000 pojištěnců nebo když se ocitne v nucené správě.

V ČR dosud působí deset zdravotních pojišťoven, největší z nich je Všeobecná zdravotní pojišťovna s 6,5 miliónu pojištěnců. Nedávno svůj příchod na trh oznámila nová pojišťovna Média. Licence pojišťovnám uděluje ministerstvo zdravotnictví. Zájemci musejí podle platných pravidel složit kauci 50 miliónů korun a do jednoho roku od rozhodnutí o získání licence nabrat nejméně 50 000 klientů.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?