Sněmovna by se mohla zabývat Julínkovými zákony, jsou v programu

26. 1. 2009 9:53
přidejte názor
Autor: Redakce
Sněmovna se na své příští schůzi, která se koná od 3. února, začne nejspíš zabývat první várkou reformních zákonů bývalého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). Kabinet je schválil loni v listopadu...


Vládní lidovci k normám, které upravují například potraty, mají nadále výhrady a chtějí úpravy. Navrhované změny kritizovala v minulosti i opozice. Nová ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS) zatím neupřesnila, jak bude postupovat.

Filipiová dnes vystřídala Julínka v ministerském křesle. Už dříve řekla, že hodlá na práci svého předchůdce navázat a pokračovat v reformách. Při svém dnešním nástupu do úřadu své záměry neupřesnila. Zveřejnit je chce příští týden na tiskové konferenci.

První část Julínkovy reformy tvoří čtyři zákony - o zdravotních službách, o specifických zdravotních službách, o záchranné službě a o veřejném zdravotním pojištění. Vláda je schválila v listopadu. Lidovci k nim ale stále mají výhrady. Vadí jim třeba úprava potratů.

Nesouhlasí s tím, že by zákrok v Česku mohly podstoupit i občanky EU. Přitom podle unijních pravidel mají nárok na stejné služby jako Češky. Pokud by jim to ČR neumožnila, mohly by jí hrozit žaloby od Evropské komise a pokuty.

Zákon o specifických zdravotních službách upravuje kromě potratů i umělé oplodnění, přeměnu pohlaví či sterilizaci. Julínek se podle svých slov lidovcům snažil maximálně vyhovět. Například umělé oplodnění tak budou moci podstoupit jen heterosexuální páry, původně to mohly být i ženy bez partnera.

Lidovci se chtějí s novou ministryní sejít a vyslechnout si její představy. „Já se domnívám, že ona jako nový resortní ministr si bude chtít možná jednotlivé normy pročíst, prostudovat, že možná budou pozdrženy natolik, že nebudou v tuto chvíli projednávány,“ řekl ČTK šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavel Severa.

Lidovecká sněmovní frakce má 13 členů. Někteří ČTK již dříve řekli, že pokud by se potraty neupravily, nezvedli by ruku pro žádný ze zákonů. Vyjádřili se tak například Tomáš Kvapil či Jiří Carbol. Ke kritikům Julínkových návrhů patří i Ludvík Hovorka. Záměry bývalého ministra neměly vždy podporu ani u zelených.

Podle některých politiků Julínkova dohoda s lidovci nebyla možná. Bývalý ministr na poslance KDU-ČSL prý působil jako „červený hadr“. Také Julínek se v minulosti zmínil o tom, že musí lidovcům pořád vysvětlovat, „že auto jezdí na benzin a ne na limonádu“. Filipiová by měla s koaličními partnery najít společnou řeč. Premiér již dříve řekl, že Julínka v kabinetu vyměnil ne kvůli tomu, že by nepřipravil reformy, ale kvůli tomu, že o nich nedokázal přesvědčit menší vládní strany.

V navrhovaném programů sněmovní schůze představují Julínkovy zákony 51. až 54. bod. O plánu jednání budou zákonodárci hlasovat 3. října. Může se stát, že normy z jednání vyřadí. Také je ale mohou zařadit v plánu na jiné místo. Pokud by se ocitly na konci seznamu, který obsahuje přes 230 bodů, nemusela by na ně v únoru vůbec přijít řada.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?