Sněmovna o odvolání šéfky VZP až v lednu

21. 12. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanecká sněmovna bude o odvolání generální ředitelky Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiřiny Musílkové jednat zřejmě až vlednu, řekl v úterý ministr zdravotnictví David Rath...


„Původně jsem předpokládal, že by to mohlo být již vúterý nebo ve středu tento týden, ale narazili jsme na desetidenní lhůtu, která musí proběhnout od doručení materiálu k jeho projednání. A materiál s požadavkem na odvolání přišel od správní rady VZP do Sněmovny vpondělí,“ řekl Právu ministr. První termín by tedy byl 30. prosince.

„Zřejmě bude mimořádná schůze Sněmovny v lednu, kde by proběhlo odvolání Musílkové a volba nového ředitele VZP,“ řekl Rath. Dodal, že stále trvá nucená správa vtéto pojišťovně.

Na dotaz, zda do té doby Musílková zůstává ředitelkou, Rath řekl, že pokud neodejde, jak avizovala, k 1. lednu 2006, pak do doby mimořádné schůze Sněmovny „se té funkce bude držet“.

Funkce zastupujícího ředitele VZP se proto ani nemůže ujmout správní radou doporučený Josef Čekal. Pokud totiž Musílková skutečně 1. ledna odejde, statutárním zástupcem ředitelky je Vratislav Matys. Ten by i pojišťovnu řídil do jednání Sněmovny.

O návrhu na odvolání Musílkové z funkce rozhodla správní rada VZP minulý pátek. Musílková již 25. listopadu oznámila, že k 1. lednu ve funkci končí, což Právu potvrdila.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?