Sněmovna odložila rozhodnutí o zveřejňování smluv pojišťoven

21. 5. 2015 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Sněmovna odložila schvalování zákona o zveřejňování smluv zdravotních pojišťoven s nemocnicemi a ambulancemi. Vyřazení normy z programu nynější schůze prosadil předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák, svůj návrh nezdůvodnil. Odklad podpořili poslanci ČSSD, KDU-ČSL a většina členů klubů ANO a KSČM.


Poslanci ANO do normy chtějí vložit ustanovení, podle kterého by si pacienti mohli legálně připlácet za dražší zdravotní služby.

Zdravotnický výbor tuto možnost navzdory zápornému stanovisku ministerstva zdravotnictví už dřív podpořil. Zástupci ministerstva poukazovali zejména na to, že se o úpravě prakticky vůbec nedebatovalo. Pozměňovací návrh Radky Maxové a Miloslava Janulíka (oba ANO) spočívá v tom, že pacienti by měli možnost doplatit rozdíl mezi částkou, kterou běžně hradí pojišťovna, a skutečnou cenou dražší služby. Nyní se to údajně řeší například dary.

Někdejší pravicová vláda tuto možnost zavedla jako takzvané nadstandardy. Úpravu ale zrušil Ústavní soud s odůvodněním, že jejich vymezení ve vyhlášce nestačí.

Zveřejňování smluv pojišťoven ze zdravotnickými zařízení by měla Sněmovna schválit podle úpravy výboru tak, že nezveřejněné smlouvy nebudou účinné. Vláda původně navrhovala za nezveřejnění smlouvy jen pokuty. Výbor doporučil provést v předloze i některé další úpravy. Týkají se například rezervních fondů pojišťoven, jejich slučování a termínů pro změnu pojišťovny.

Poslanci ANO taky prosazují proti vůli ministerstva zdravotnictví úpravy, jež by vedly k posílení role ministerstva financí ve zdravotnictví.

Vládní norma má taky pojišťovnám zakázat nábor klientů přes jiné firmy pod až pětimilionovou sankcí. Pojišťovny taky budou muset dávat ministerstvům zdravotnictví a financí a na návrh výboru i Českému statistickému úřadu data, která ministerstvům poslouží hlavně k vytváření cen.
Sněmovna by se mohla k předloze vrátit nejdříve v červnu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?