Sněmovna odmítla snahu KSČM o zrušení všech zdravotnických plateb

8. 4. 2015 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Sněmovna odmítla už v úvodním kole normu KSČM o zrušení všech poplatků ve zdravotnictví. Lidé nyní platí 90 korun na pohotovosti, další platby - za hospitalizaci, v ambulancích a za recepty - už zanikly.


Komunisté se zasazují o zrušení všech poplatků ve zdravotnictví dlouhodobě. Říkají, že jsou protiústavní a nic neregulují.

Poplatky v dnešní debatě naopak opět hájili pravicoví zákonodárci. Bohuslav Svoboda (ODS) mimo jiné poznamenal, že to, co je zadarmo, obvykle za moc nestojí. Exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09 a Starostové) s poukazem na dřívější studii řekl, že poplatky měly regulační charakter, v ordinacích ubyla v průměru zhruba desetina lidí, na pohotovosti asi 30 procent.

Předloha KSČM také předpokládala zavedení ročního limitu 2500 korun na doplatky za částečně hrazené léky. Komunisté nabízeli hned několik variant, jak by bylo možné normu ve výboru upravit. Navrhovali započítávání plateb za pohotovost do ochranného limitu, zavedení výjimky pro děti a udělení pravomoci lékařům rozhodnout o prominutí poplatku lidem, jejichž stav využití pohotovosti ospravedlňuje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?