Sněmovna podpořila vyšetřovací komisi, poslanci zadali ministrovi úkoly

13. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Drtivou většinou hlasů podpořila poslanecká sněmovna 12. července usnesení, které navrhla parlamentní vyšetřovací komise ustavená k šetření tzv. ostravské transplantační kauzy. Tímto usnesením uložili poslanci ministru zdravotnictví Bohumilu Fišerovi řadu konkrétních úkolů. Mezi ně patří urychleně předložit návrh transplantačního zákona včetně podzákonných předpisů, dále...


vypracovat systém kontroly kvality a dostupnosti péče a vyvodit z ostravské kauzy věcné i personální důsledky. Ministr má rovněž přehodnotit systém činnosti jím ustavovaných ústředních znaleckých komisí. Jeden z bodů usnesení podpořeného sněmovnou se týká také přehodnocení smluvních dohod mezi ČR a zahraničními zeměmi v oblasti transplantační medicíny.

Hlasování poslanců předcházela zhruba sedmihodinová diskuse, která proběhla 10. července a skončila až kolem pozdní 23. hodiny. V této diskusi dominoval se svým tříhodinovým vystoupením bývalý ministr zdravotnictví a nyní poslanec Ivan David (ČSSD), který vyčetl vyšetřovací komisi, že ve skutečnosti nepracovala dostatečně kvalitně. Další členka sněmovny Eva Fischerová (ČSSD) se od jeho vystoupení ostře distancovala a práci vyšetřovací komise označila za pečlivou a s vysokou vypovídací hodnotou. Radim Chytka (ODS) zdůraznil některé skutečnosti, které vyšetřovací komise označuje za nezpochybnitelné, například to, že jeden z pacientů ve FN Ostrava byl indikován k odběru orgánů, a přitom byl prokazatelně živý. K odběru orgánů nedošlo „pouze náhodou“.

(boš)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?